Farkastörvények uralkodnak a mai médiapiacon – mondta előadásában Illés Gabriella, a magyarországi TV2 csoport egykori producere, akinek nevéhez olyan neves műsorok fűződnek, mint a Nagy Duett, a Megasztár vagy a Virtuózok.

Előadásban elmondta, hogy minden kereskedelmi csatornának kell egy úgynevezett zászlóshajó ahhoz, hogy jó nézettségi eredményeket érjen el. Szerinte a televíziózás jövőjét a sorozatok és az internetes tartalmak jelenthetik. Magyarországon is ezek hódítanak a leginkább, ez a TV2 és riválisa, az RTL Klub esetében is megfigyelhető, gondoljunk csak a Mintaapákra vagy épp a Drága örökösökre. A nézettségi harc folyamatos a két csatorna között, ezért gyakran indítanak új szórakoztató műsorokat.

Meglátása szerint egyes műsorok, például a zenés tehetségkutatók megalázzák versenyzőiket a magasabb nézettség érdekében. Ezt annak ellenére is etikátlannak tartja, hogy egyesek valóban csak 15 perc hírnévért jelentkeznek a válogatókra, és nem igazán érdekli őket, ha a nézők röhögnek rajtuk.

A lényeg a célközönség meghatározása, a szórakoztató műsorok általában sok embert érdekelnek, mert nemcsak egyetlen korosztálynak szólnak. Szerinte, ha mindenkihez akarnának szólni, akkor igazából nem szólnának senkihez.

Nagyon fontos, hogy a műsorvezető és a zsűritagok tudják fenntartani az izgalmat, közvetlennek kell lenniük és az sem árt, ha némi humort is belecsempésznek a műsorba. Azok a versenyzők vihetik sokra, akik karakteresek és könnyen megjegyzik őket a nézők, mivel képesek velük azonosulni. Emiatt nem mindig a legtehetségesebb előadók nyerik meg ezeket a műsorokat, hanem azok, akik személyiségükkel magukévá tudják tenni a pillanatot.

Kommunikációs napok facebook oldal/Tompa Réka

Hozzászólások