Lassan már tíz hónapja annak, hogy a koronavírus-járvány világszerte beleavatkozott a zenészek munkásságába. Bizonytalan ideig kitörölt mindent koncertnaptárjukból, a klipkészítést pedig jelentősen megnehezítette. E kettő közül egyértelműen utóbbi a kisebbik probléma, mert a technikának köszönhetően megfelelő tudással és eszközökkel akkor is össze lehet hozni egy nézhető videót, ha az ember saját lakásába van bezárva. A szigorú karanténszabályok idején voltak is erre sikeres és kevésbé sikeres próbálkozások.

A nagyobb gond tehát a fellépések elmaradása, mert egyes zenészek számára azok jelentették a legfontosabb bevételi forrást. Eleinte sokan próbálkoztak online koncertekkel, de egy ideig kevesen jöttek rá arra, hogy ezzel a módszerrel hogyan lehet pénzt keresni. Magyarországon az első jó ötlet egyike Ganxsta Zolee és a Kartel együttestől származott, akik Facebookon hoztak létre egy csoportot, ahová csak fizetés után lehetett belépni. Ők tehát pénzért kínáltak online koncertet a rajongóknak, teljesen korrekt módon. Egyesek a belépési díj mellett egyéb pénzösszegekkel is támogatták őket. Az ő esetükben érdemes megemlíteni, hogy több évtizedes hírnevük miatt sokan szeretnék, hogy megmaradjon az együttes. Az igazán nehéz helyzetbe azok sodródtak, akik még karrierjük elején tartanak, így kevésbé ismertek.

Még nagyobb bajban vannak a zeneiparban dolgozó háttérmunkások, akik a fesztiválok és egyéb rendezvények hiánya miatt hosszú ideig munka nélkül maradtak. A második hullám megérkezésével biztossá vált, hogy helyzetük év végéig nem fog jelentősen javulni. Számukra fontos lenne, hogy legalább kisebb eseményeken dolgozhassanak. Minden országban nagyrészt az államtól függ, mennyire és hogyan támogatja a zenészeket és a háttérmunkásokat. Magyarországon például nagy felháborodást keltett a nyáron, hogy a futballmérkőzésekre több ezer ember kimehetett, minimális korlátozások betartásával, a zenei rendezvények viszont egyáltalán nem kaptak teret. Ezt Gulyás Gergely miniszterelnökségért felelős miniszter azzal indokolta, hogy utóbbiak esetében komoly problémát jelentene az alkoholfogyasztás. Többször elhangzottak olyan utalások is (nem csak a politikusok szájából), hogy a zenészeknek más pénzkeresési lehetőségek után kellene nézniük a járványidőszakban. Az ilyen típusú kijelentések ihlették meg a népszerű magyar paródiagyárost, Polgár Petit is, aki Co-Vidám nyár című dalában teszi fel a kérdést: „Te elküldesz kapálni, ha nem tudok megélni, / Majd ha neked nem lesz melód, én meg küldjelek el zenélni?”

A vírussal kapcsolatos témák a külföldi előadókat is megihlették. Az ugandai Bobi Wine és Nubian Li Corona Virus Alert címmel adott ki közös számot, amelyről első hallásra nem tudtam eldönteni, hogy valódi figyelmeztetés vagy ironikus üzenet, a közepére viszont eldőlt, hogy az előbbi. A veszély komolyságára igyekeznek békés stílusban figyelmeztetni. Ez csak egy példa a több tízezer karanténklip közül, amelyek néhány hónap alatt unalmassá is váltak, mert túl sok volt már belőlük.

Fontos megemlíteni, hogy a zenészek helyzete mellett a fogyasztók hallgatási szokásai is megváltoztak. Ezt saját magamon is észrevettem. Az elmúlt években nagyrészt videómegosztókon hallgattam zenét, most viszont a közösségi oldalakon is jobban odafigyelek kedvenc előadóim online közvetítéseire és eseményeire. Több alkalommal kellett karanténba vonulnom, ez idő alatt pedig unaloműzés céljából hosszú idő után ismét elkezdtem zenecsatornákat nézni a tévében. Élő zene hiányában gyakorlatilag minden olyan platformmal elfogadó vagyok, amelyen jó minőségű tartalmak vannak és könnyen elérhető.

Úgy tűnik, hogy a zenészeknek még jó ideig be kell érniük a streaminggel, adott esetben a raktárkoncertekkel. Előre nem látható, hogy mikor normalizálódhat a helyzetük. Nekünk, fogyasztóknak pedig emlékezetes élő koncertélményeink sóvárgó felidézésével.

Hozzászólások