Személyiségünk kialakulása időigényes. Amíg végre kiteljesedhet, elérheti végleges valóját, rengeteg hatáson, szituáción, érzésen, hullámvölgyön kell átesnünk. Az ehhez vezető út és az ehhez szükséges érzések azonban rengeteg erőfeszítést igényelnek mind fizikai, mind szellemi, lelki téren.

Gyerekként észre sem vesszük ezeket a személyiségünkben bekövetkező változásokat, azonban ahogy növünk, fejlődünk, visszatekintve az éveinkre lassan kirajzolódik, hogy miről is vélekedünk másképpen, mit is változtatnánk meg a múltunkban. Ezek az apró vagy akár hatalmas eltérések mutatják, hogy milyenből milyenné fejlődött a személyiségünk, mi magunk.

Az évek során megtörtént formálódásunk azonban pozitív, illetve negatív kimenetelű is lehet. Ez nagyrészt tőlünk függ, attól, hogy milyen emberekkel vagyunk körülvéve, milyen környezetet építünk magunk köré, de hatással van ránk számtalan kívülről érkező inger is. Ezek az ingerek – az internetnek hála – az utóbbi évtized(ek)ben feltűnően nagy hatással vannak az emberekre, főleg a fiatalabb generációra.

Mivel a változás életünk része, mindenki átesik rajta valamilyen formában. Manapság a személyiségfejlődést hatalmas mértékben befolyásolják a majdnem percenként érkező különböző hatások. Kissé bonyolultabbá teszik ezt az egészet, hullámvölgyekbe sodornak, és felgyorsítják vagy akár lelassítják a változás folyamatát.

Személyiségünket formálja az is, hogy az átalakulás során rengeteg ember távozik és érkezik az életünkbe. Akár hosszú távon ápolunk jó kapcsolatot velük, akár rövid ideig részesei a mindennapjainknak, bizonyos mértékben ők is hatást gyakorolnak egyéniségünkre. Az viszont mindenképp lényeges lenne mindenki számára, hogy minél hamarabb észrevegyük és kiszűrjük környezetünkből azokat az embereket, akik lehúznak, és tudatosan vagy nem tudatosan, de a leépítésünkre törekszenek. Ha ezt időben észleljük és teszünk ellene, nem eshet csorba a személyiségfejlődésünkben.

Az emberek nagy része fél a változástól, ami természetes is, mert nem tudhatjuk, hogy az milyen következményekkel jár, mit hoz magával az új. A cél viszont az, hogy a nekünk ajándékozott évek alatt személyiségünk elérje a kiteljesedést – ehhez pedig változtatnunk, illetve változnunk kell.

Hozzászólások