Nem vagyok nagy sorozatfüggő, de egy álmatlan hajnalon rátaláltam A vezércselre, és azóta is a hatása alatt vagyok. Nem véletlenül bukkantam rá épp mostanság, mivel több olyan témát feszeget, amelyek foglalkoztatnak, és olyan kérdéseket vet fel, amelyekre könyvekből is lázasan keresem a választ. Csupán azt sajnáltam, hogy mindössze hétrészes, mert ez tipikusan olyan sorozat volt az életemben, ami reggelig is ébren bírna tartani. Szerencsére a sorozat könyv alapján készült, így hát eldöntöttem, hogy majd írott formában is elmerülök a történetben.

Már az első rész kezdeti momentumaiból levontam, hogy a főszereplő, Elizabeth Harmon élete nagyon kaotikus. Tele volt a szeme rémülettel, daccal, makacssággal, ugyanakkor valamiféle fojtogató, szorongattató érzés is tükröződött benne, amit még most sem tudok megmagyarázni.

Nemrégiben olvastam, hogy rengetegen kezdtek el sakkozni a sorozat megjelenése után, és 170 százalékkal több sakktáblát adtak el, mint azelőtt, valamint a chess.com online sakkjátékosok száma is az ötszörösére nőtt, amin egyáltalán nem lepődöm meg, hiszen engem is motivált, magával sodort az a tűz, az a lendület, amit Beth-ben a sakk gyújtott. Még a neten is elkezdtem böngészni, könyveket keresgéltem, amelyek a sakk elsajátításában segítenének. De leginkább arra ösztönzött engem Beth karaktere, hogy ne féljek megvalósítani az álmaimat. Kezdetben benne sem hittek, de ő nem azért tette, amit tett, mert más akarta, hanem mert tudta magáról, hogy erre született.

Beth számára a sakk nemcsak hobbi volt. Játék közben ugyan elrugaszkodott a valóságtól, elfeledkezett arról a sivár környezetről, amelyben élnie kell, de rögeszmés ragaszkodása volt leginkább az, ami mindvégig fenntartotta a kíváncsiságom. Ezt kiegészítette hányatott gyermekkora, ami sejtette, hogy a lánynak nagyon nehéz lesz feldolgoznia a traumáit.

A történet egyik lényeges témája a pszichés kiégés, ehhez kapcsolódott a kéz a kézben járó alkohol és drog. Beth kiemelkedő teljesítménye után a függőség kelepcéje vár rá, amelytől úgy tűnik, nem tud és nem is akar megszabadulni. Hiába figyelmeztetik, a szeretetet, a gondoskodást, a figyelmet ellöki, vadság, szeszélyesség jellemzi, mégis több férfi kezd el mélyen kötődni hozzá, és többen is megjegyzik róla, hogy valódi csoda.

A sakkversenyeken Beth mindig támad, nem figyel a védekezésre, s ezt ellenfelei próbálják kihasználni, de nem sok sikerrel járnak. Nőként történelmet ír azzal, ahogyan játszik.

Beth mintapéldája annak, hogy van kiút a függőségekből, de ahhoz nagyon szilárd énképre, önbizalomra, elszántságra van szükség, és a legkeményebb helyzetekben kell mindent egy lapra feltenni ahhoz, hogy az ember elkezdjen leszámolni azokkal a hibáival, amelyek hátráltatják a siker útján.

Egyik kedves ismerősöm azzal keresett meg, miután megnézte a sorozatot, hogy a főszereplő milyen ritka személyiség, s mennyire hasonlít rám. Nem sokáig kellett kutakodnom az emlékeim közt, hogy rájöjjek, egy ilyen dacos, eltökélt, szenvedélyes, ugyanakkor érzékeny és sokszor szeszélyes női szempárral már találkoztam nemrég, csak nem láttam át mindig ilyen tisztán a motivációit. A tükörből nézett rám.

 

Hozzászólások