Sokak számára nem a legkellemesebb időtöltés fogorvoshoz járni. Az időszakos vizsgálat és kezelés viszont elengedhetetlen, ha sokáig meg akarjuk őrizni a fogaink és szájüregünk egészségét.

Egy szuvas, lyukas fog nem csak kellemetlen szájszagot okoz, de szervezetünk egészségére is komoly hatással lehet. Nem elég a rendszeres fogmosás, félévente ajánlott felkeresni egy szakembert, aki el tud végezni egy rutinellenőrzést, esetleg szűrővizsgálatot vagy kezelést. Bár nem egy leányálom az orvosi székben, magatehetetlenül feküdni, miközben a fogorvos egy apró tükörrel matat a szájüregedben, de néha muszáj kitenni magunkat ennek. Ha a rendszeres, otthoni ápolás mellett időnként ellátogatsz te is a fogorvosodhoz, elkerülheted a fogszuvasodást, íngyulladást, és hosszú évekig nem kell várnod a fogtündérre sem.

A legtöbb fogászati kezelés fájdalommentes és preventív jellegű. Ha halogatod a fogorvos felkeresését komoly gubanc alakulhat ki a szádban, amit már egyszerű töméssel nem lehet kezelni. Akinek pedig egyszerre kell rendbehozni a teljes fogazatát, annak bizony érzéstelenítéssel sem lesz könnyű. Ahogy a fogfájás, a fogak elvesztése is rendkívül kellemetlen és fájdalmas dolog, így hát melegen ajánlom nektek, hogy előzzétek meg ezt a végső fázist, és félévente menjetek el a fogorvosotokhoz!

Néhány tipp otthonra, amelyek egyben alapvető higiénia és esztétikai elvárások is:

  1. Moss fogat naponta legalább kétszer!
  2. Használj fogselymet!
  3. Kerüld a cukros és szénsavas üdítőket!
  4. Ne dohányozz!
  5. Használj szájvizet!

Nagymértékben rajtad múlik az egészséged, így javában csökkentheted a komoly, fogászati betegségek kialakulását, ha figyelsz ezekre az apró dolgokra és napi rutinná alakítod őket. Azonban sem ezek a tippek, sem más nem mentesít az alól, hogy időnként felkeress egy fogászatot, ahol szaktudással segítenek megőrizni a ragyogó mosolyod.

Hozzászólások