Ismerős kérdés, ugye? Mert az ember lánya nem lehet huzamosabb ideig szingli. Főleg falun, mert azért városban el-elmegy. De ha falun élsz, lassan betöltöd a huszonegyet, és nincs az ujjadon egy héthatárig is ellátszó gyűrű, vagy legalábbis a fahasítástól és a szénapakolástól kigyúrt tettre kész férfiú az oldaladon, akkor már-már napi szinten támadnak le ehhez hasonló kérdésekkel.

 

Leányom, a te korodban nénéd már hat hónapos terhes volt! – mondják, és tudod, hogy ez a kijelentés nagyjából egy vonalon mozog azokkal a világmegváltó történetekkel, amikor a családod idősebb tagjai a nyakukba vették a világot, és kétméteres hóban másztak el az iskoláig, mert elzavarták őket tanulni. Bármennyire is érvelnél amellett, hogy változott a világ, és az embereknek, a nőknek (!) nem az az elsődleges szempontjuk, hogy hamar férjhez menjenek és gyereket szüljenek, mindig, ismétlem mindig süket fülekre találsz. Nem tudják felfogni, hogy te párkapcsolat nélkül is tök jól megvagy a kis életedben, sőt talán nem is kell még egy „gond” a fejedre. Valószínűleg azért akarnak mindenképpen férfi mellett tudni, mert ők is már hosszú évek óta a párjuk mellett élnek, és elfelejtették, milyen egyedül.

Túlzás lenne azt mondani, hogy jó szinglinek lenni, hiszen megvannak a maga árnyoldalai. Igen, éjjel nem ölel át senki, a tágabb családon kívül nem vár haza más a hosszú munkanap után, és nem mindig akad kivel elmenni ide-oda, hiszen a barátaid többsége is párkapcsolatban él. És igen, sokszor meg is esz a fene más párokat látva, hogy neked ilyen pillanataid most épp nincsenek, és nagy az esély arra, hogy egy ideig nem is lesznek. Bánod ezt, egy-két pillanatig talán úgy érzed, valamiből kimaradsz, de aztán hamar rájössz, hogy tulajdonképpen semmi probléma sincs sem veled, sem az életmódoddal.

Mert bármennyire is nincs melletted senki, ugyanúgy teljes az életed, megvannak számodra a lehetőségek, és nem vagy lekötve, szinte bármit vállalhatsz. Ez az időszak tökéletes arra, hogy megtapasztalj olyan dolgokat, amelyekre a későbbiekben nem lesz alkalmad, mert a család, a gyereknevelés és a háztartás vezetése teljesen lefoglal majd. Mert akármennyire is állítják, hogy család mellett is lehet mozgalmasan élni, ne merje senki sem kijelenteni, hogy két ötévesnél kisebb gyermek és egy rendes férj mellett random eldöntheted négy óra tájékában, hogy te hétkor megnézed a mai előadást a színházban (persze vannak kivételek – szerencsés kivételek). És a későbbiekben is elég nehezen variálhatod majd a programokat a hétvégére, még akkor is, ha bőven van előtte időd megszervezni a programot.

Azt hiszem hát, az idén sem rejtek fiúneves cetliket az András-napi gombócokba, és annyira nem óhajtok férjet fogni, hogy nagypénteken este is előre megfontolt szándékkal megtörölgetem majd vízzel mosott arcomat, nem számítok az álmomban törölközővel érkező lovagra.

Hozzászólások