Románia egyik legismertebb és legkedveltebb influencere a 33 éves Mircea Bravo (Mircea Popa), aki szórakoztató, komikus hangvételű rövid videóival robbant be az online tartalomgyártás világába. A XII. Kommunikációs Napokon Miért érdemes kilépned a komfortzónádból? című előadásában az online siker receptjéről, a videókészítés fortélyairól, valamint a véleményvezér szereppel járó felelősségről beszélt kendőzetlenül.

Mircea kezdetben azokról az élettapasztalatokról, eseményekről szólt, amelyek a videózás útján elindították, mint például a Kolozsváron töltött egyetemi évei és felvételije az ügyvédi kamarába, amit mindössze egy hajszál híján bukott el. Nyíltan beszélt arról is, hogy tartalomgyártói karrierjének kezdete nem volt zökkenőmentes. Eleinte szülei is nehezen fogadták el, hogy az ügyvédi pálya helyett a videózást választotta és „őrültségeket” posztolt az interneten.

Bevallása szerint, amióta elkezdett (2014-ben) videókat készíteni, nagyon sokat fejlődtek az általa közzétett tartalmak, ami rengeteg befektetett időnek és munkának az eredménye. Így jutott el arra a pontra, hogy amatőr, rejtett kamerával készített utcai felvételek után, ma már rövidfilmeknek is nevezhető, szórakoztató tartalmakat gyárt többfős csapatával. Az influencert nem zavarja, ha néhányan még mindig amatőrnek tekintik a munkásságát. Kijelentését azzal indokolta, hogy az egyszerűség és a szabadság a két legfontosabb érték, amit képvisel, mert szerinte az emberek így tudnak csak igazán kapcsolódni videóihoz. „Hétköznapi ember vagyok” – jelentette ki magáról, hozzátéve, hogy nem tartja magát sztárnak, ezért is igyekszik mindenkihez barátságosan és közvetlenül viszonyulni. Ez az oka annak is, hogy videóiban a mindennapok egyszerű pillanatait ragadja meg és mutatja be humorosan, annak érdekében, hogy legalább néhány pillanatnyi jókedvet szerezzen nézőinek. Nem veti meg azonban a kommunikációs stratégiák alkalmazását sem, mert fontosnak tartja, hogy tartalmaival ne csak szórakoztasson, hanem értékeket és hasznos információkat is átadjon követőinek. Ebbe a kategóriába tartoznak a NATO és az Európai Parlament közreműködésével megvalósított videói, amelyek a román infotainment (egyszerre szórakoztató és informatív tartalmak) kimagasló, minőségi példáit képezik.

Nem titok, hogy az online véleményvezérek sokszor rengeteg negatív kritikát és sértő hozzászólást kapnak. Mircea szerint ennek az az oka, hogy sok influencer hamis képet mutat magáról, ezt pedig az emberek nagy része könnyen észreveszi. Ő éppen ezért próbál, amennyire csak lehetséges, önazonos és őszinte maradni, azonban így is kap bőven hideget-meleget, de ettől függetlenül nagyon hasznosnak és szükségesnek érzi a követői visszajelzéseket. Úgy gondolja, hogy nem szabad csüggedni a negatív megjegyzések miatt, hiszen az online tartalomgyártás világában ez is benne van a pakliban. Amikor arról kérdezték, szerinte mi a siker titka, egyszerűen ezt válaszolta: „Ha van egy telefonod, illetve karizmatikus vagy és vannak ötleteid, akkor te lehetsz a legjobb.” Kijelentését saját története, példája is alátámasztja, hiszen ő maga is kisvárosból származó, egyszerű srácként kezdte pályafutását, jelenleg pedig közel 3 milliós követőtábora van Facebookon. Biztatásként ezt üzente a hasonló karrierre pályázó fiataloknak: „Kezdetben esetlennek kell lenned, hogy később zseniálissá válhass.” – arra ösztönözve a kérdésben érintetteket, hogy legyenek bátrak, merjék felvállalni önmagukat hibáikkal együtt, mert a fejlődés csak így lehetséges.

Elmondta, a Mircea Bravo-projekt mozgatórugója az, hogy reményt és jókedvet sugározzon az emberek hétköznapjaiba azáltal, hogy mindig a dolgok pozitív, konstruktív és vicces oldalát jeleníti meg a közönség számára.

Hozzászólások