Nincs is rosszabb annál, mint hasogató fejfájással és instant bűntudattal ébredni. Ilyenkor nemcsak a tegnap estét, de az egész múlt évet elátkozom. Azonban semmi sincsen veszve, akad néhány házipraktika, amelyekkel kiküszöbölhetjük, vagy kicsit elviselhetőbbé tehetjük a macskajajt.

A megelőzés

Létezik egy 100%-ig biztos, tudományosan és hittanilag támadhatatlan megoldás: nem ke’ annyit inni. Ha mégis erre vetemednénk, akkor is próbáljuk mérsékelni magunkat időben. Mulatozás közben a szervezetünk már javában készíti elő a bosszút, ha ekkor egy kis vizet fogyasztunk, úgy meglepjük vele, rögtön elfelejti minden tervét. Ajánlott ebből legalább annyit, amennyi alkoholt, de ha biztosra akarunk menni, duplázzunk rá. Még kába, nem teljesen józan énünk reggel azt is megköszöni részeg énünknek, ha nem enged a csábításnak, nem fogad el mindenféle piát meggondolatlanul, hanem az este korai szakaszában megállapodik egynél, annak hűséget fogad. A végére hagytam a valódi csodaszert, minden este – még inkább minden reggelem – megmentőjét, akiben még nem kellett csalódnom: a széntablettát. Stílszerűen este az első körrel vegyük be.


Kármentés

Mindent elkövettünk ennek elkerülése végett, mégis meglátogatott az átkozott másnap. Fejfájással ébredünk, a gyomrunk legszívesebben kiszaladna a testünkből, rosszabb esetben a tartalma ezt meg is teszi. Ha szerencsénk van, legalább azt tudjuk, hol vagyunk. Még kábán lefolyunk az ágyról, esetleg alkalmi fekvőhelyünkről (ami, mint tudjuk, lehet matrac, kád, vagy a szerencsétlenebbül járt, valami úton-módon alánk kerülő cimboránk), és minden ábrándunk egy pohár jéghideg víz. Ha szerencsénk van, megúsztuk, nincs másnap. De az is lehet, hogy még egy kicsit ittasak vagyunk, és ami késik, nem múlik. A legegyszerűbb megoldás a bogyó: fejfájásra, gyomorbántalmakra vény nélkül kapható orvosság. Miután ezt leküldtük, még egy fél óra szundi, és újjászületünk. Jobb esetben. Ha az a nyavalyás kicsit kitartóbb, akkor előkerül a citromos víz és a gyümölcslé. Fontos pótolni az alkohol által a szervezetünktől elvont folyadékot. Ilyenkor én már csak a mentesvízben hiszek, a bubisra rá se bírok nézni. És ne felejtsük el, mennyire csábító lehet a kávé, viszont ez a tiltó lista élén szerepel, ugyanis a koffein szűkíti a vérereket, képzeld, mi történik utána a hasogató buksidban, ráadásul dehidratál, amit másnaposan pont nem szeretnél.

Jól tudjuk, van az a mennyiség, amitől a Jóisten se óv meg. Marad az utolsó szalmaszál, hogy majd elmúlik. Nincs más hátra, mint összegömbölyödve, magzatpózban feküdni és sajnálni magunkat. Jó, ha ilyenkor kéznél van egy barát – ketten mégis eredményesebben lehet sajnálkozni is. Esetenként vizet hoz, vagy valami kaját, amit hirtelen megkívántál, de úgyse tudod legyűrni, és még a tegnap este kínos részleteivel is szívathat.

Felelős alkoholfogyasztós új évet kívánok!

 

Hozzászólások