Ki a first lady és mivel foglalkozik? Mit tehet meg és mit nem? Hogyan fejlődtek a szerep paraméterei a történelem során? A CNN amerikai hírcsatorna legújabb dokumentumfilm-sorozatából megtudhatod!

A first ladység egy tisztség. A címet viselő nő személye jelentős részét képezi az Egyesült Államok imázsának. Éppen ezért a first lady több mint szimplán az elnök felesége. Törvény ugyan nem rendelkezik a FLOTUS (First Lady of the United States ez az amerikai titkosszolgálat által használt, first ladyt megnevező kód, rövidítés) kötelezettségeiről, de hagyománya annyira erősen él, hogy erre tulajdonképpen nincs is szükség.

A first lady szerep az 1790-es évek óta jelentős változásokon ment keresztül. Az évszázadok során feladatköre egyre bővült és társadalmi jelentősége is növekedett. Ezt az evolúciót követve jutunk el a modern, mindenkori first ladykhez, akik a tisztséget örökre megváltoztatták és kulcsfontosságúvá alakították. A CNN friss, First Ladies című dokumentumfilm-sorozata pedig hat olyan ikonikus nő életébe és munkásságába kínál betekintést, akik igencsak meghatározó módon töltötték be és szabták saját formájukra a first ladység árnyalt szerepét.

A sorozat nyitóepizódja október 4-én került a tévéképernyőkre, a történelmet író Michelle Obamát mutatva be, aki 2008-ban az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai first ladyjévé vált. A 90 perces epizódok Michelle Obama után sorra helyezik reflektorfénybe Jackie Kennedyt, Nancy Reagant, Eleanor Rooseveltet, Lady Bird Jonhsont és Hillary Clintont, mindnyájukról lenyűgözően részletes portrékat festve. A CNN mindezt archív felvételekkel, interjúkkal és filmművészetileg újraalkotott történelmi jelenetekkel teszi lélegzetelállítóan hitelessé és valószerűvé.

Az első modern first ladyt, a rebellisként emlegetett Eleanor Rooseveltet bemutató epizód tökéletes példája annak, hogy a first ladynek nem kell feltétlenül megelégednie a kedves háziasszony szerepével. Eleanor, amint beköltözött a Fehér Házba, megreformálta a hivatalt, és rendületlenül küzdött az emberi és polgári jogokért, az Egyesült Államok első aktivista first ladyjeként. Ugyanakkor talán a Jackie Kennedyről szóló epizód tükrözi a legjobban a szerep kegyetlen árnyoldalát, a John F. Kennedy elnök ellen elkövetett végzetes merényletet is bemutatva. Emellett, egyedi módon, a first lady szemszögéből kerül képernyőre a kubai rakétaválság (Szovjetunió és Amerika közti külpolitikai konfliktus, 1962) is.

Egy dolog biztos, a first lady szerep betöltése nem gyerekjáték. Ezt pedig a CNN sorozata tökéletesen illusztrálja, hiteles és intim bepillantást kínálva olyan nők életébe, akik generációkon keresztül küzdöttek magukért, illetve Amerikáért. Sőt, olykor még az egész világért is, bebizonyítva, hogy a kemény munka nemtől függetlenül meghozza gyümölcsét.

Ezt a rendkívüli dokumentumfilm-sorozatot ajánlani tudom mindenkinek, aki szemfelnyitó és inspiráló élményre vágyik a megpróbáltatásokkal teli hétköznapokban. A sorozat utolsó epizódja november 22-én kerül képernyőre, Hillary Clintont véve górcső alá.

Hozzászólások