Együtt-gondolkodásra hívja a fiatalokat a VIBE Koli

Kevéssel több, mint egy hét van hátra a marosvásárhelyi VIBE fesztiválig, ami nem csak felhőtlen szórakozást, hanem tartalmas időtöltést is biztosít a résztvevőknek. A múltheti sajtótájékoztatón kiderült ugyanis, hogy a szervezők VIBE Koli elnevezésű nyári egyetemmel is készülnek. Ennek a programjai bárki számára elérhetőek lesznek, hiszen ingyenesen részt vehet majd még az is, aki nem váltott jegyet a fesztiválra.

Borzási Sarolta, a VIBE Koli koordinátora szerint a nyári egyetem egyszerre inspirációforrás és együtt gondolkodás is. Azzal indokolta ezt a kijelentését, miszerint a nyári egyetem programjába a tőlük telhető legváltozatosabb tematikákat, legkülönbözőbb területeken dolgozó szakembereket gyűjtötték össze. Találkozhatunk például a Kalózlány fantasy regény tizennégy éves szerzőjével, illetve a Mi az igaz a House of Cardsból című előadásnak köszönhetően azt is megtudhatjuk, hogy milyen a politika a hétköznapokban. Ez a tematikai változatosság pedig arra késztetett – magyarázta Borzási Sarolta –, hogy új szemszögből közelítsük meg a minket foglalkoztató témákat. A Kolin hallhatunk majd személyre szabott, karriertervezésről szóló tanácsadást, illetve naprakész információkat kaphatunk a legfrissebb divattrendekről Szabó Hédi vlogger segítségével.

Lőrincz István Zoltán, a KMDSZ elnöke elmondta, hogy a VIBE Koli házigazdája a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ), de segítségükre van a KMDSZ és a hozzájuk csatlakozó több ifjúsági szervezet is. A közös céljuk pedig, egyben a Koli alapeleme: a tudománynépszerűsítés. „Általában a nyárra a féktelen szórakozás időszakaként tekintenek a gimnazisták és az egyetemisták, most ezt támadjuk hátba azzal, hogy a VIBE Kolin többek között a biotechnológiáról vagy a génmódosításról is hallhatunk majd érdekfeszítő előadásokat, illetve megtudhatjuk, milyen egy harvardi versenyen részt venni” – mondta el a KMDSZ elnöke.

vibekoli

A VIBE Kolin a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) is képviselteti magát. Irodavezetőjük, Tamás Réka szerint a szervezet minden olyan kezdeményezésből kiveszi a részét, ami a fiatalokat szólítja meg, őket érinti. „Sikeres fiatal vállalkozókat hozunk a VIBE Kolira. A MIÉRT tavalyi Rólad szól! konzultációs karavánján meggyőződtünk arról, hogy igenis érdekli a fiatalokat a közélet és a politika, csak teret kell nekik biztosítani arra, hogy kibontakozzanak, és bele tudjanak szólni érdemi vitákba” – foglalta össze Tamás Réka a MIÉRT szerepét a VIBE Kolin. Szerinte fontos, hogy egy nyugodtabb környezetben, szabadabb hangulatban beszélgessenek a fiatalokkal olyan témákról, amelyek érdeklik őket, erre pedig pontosan megfelelő a fesztivál.

Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató kitért arra, hogy a VIBE nem egy rétegfesztivál lesz, hiszen a legkülönbözőbb zenei stílusok fogják kiegészíteni egymást. „Így fér meg a line-upban egymás mellett a Borgore és a  Pendulum DJ Set például Kis Grófóval, aki évek óta legendás bulikat csinál a legnagyobb magyarországi fesztiválokon. Lesz Akkezdet Phiai vagy Belga annak, aki az alter-undergroundot kedveli, és Margaret Island, valamint Intim Torna Illegál a dallamos könnyűzenéseknek” – mondta. „A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé fog válni négy napra. Ehhez minden feltétel adott lesz: négy látványosan berendezett zenei helyszín, kényelmes pihenőhelyek, chill zone, a VIBE Koli nevű nyári egyetem, meleg vízzel, tusolókkal felszerelt kényelmes sátorzóna, vagy az egyetemisták pénztárcájához igazított árakkal működő food court” – tette hozzá.

A szervezők remélik továbbá, hogy a VIBE Koli és a fesztivál segíteni fog Marosvásárhely központi jellegének újraértelmezésében és Marosvásárhely egyetemi központi minőségének hangsúlyozásában az elsőgenerációs fesztiválozók körében.

Hozzászólások