Jóformán még össze sem tudta pakolni rendesen a bőröndjét a mindenszentek ünnepe vagy a halloween, máris azzal szembesülhetünk, hogy megérkezett a sok piros, csillogó gömb, a narancsos-fahéjas illatosítók, a forralt bor és a szegfűszeg egymásba karolva, de küszöbünkön Frank Sinatra és Mariah Carey is arra várva, melyik karácsonyi slágert húzzák el először. És még mindig csak november van.

A karácsonyi ünneppel kapcsolatos egyetlen jelenséget sem szeretnék kihagyni a felsorolásból, éppen ezért mindenki húzza fel a rénszarvasos zokniját, készítse elő angyalkás – vagy télapós – bögréjét, gyújtsa meg az almás-fahéjas nagy gyertyát, tegye oda főni a nagy adag töltött káposztát, és összegezzük közösen ezeket a novemberi fenoméneket.

Bevásárlóközpontok

A szituáció a következő: betévedünk a szupermarketbe nagyon egyszerű okokból: elfogyott otthon a tej, mellesleg jól jönne egy doboz csirkemell és valami zöldség is, mivel hamarosan érkezik a náthaszezon. A sikeres barangolás után azon kapjuk magunkat a pénztárnál sorban állva, hogy nemcsak az előbb említett termékek díszelegnek a szalagon… Nem-nem. A már sokat emlegetett pompás illatú gyertyák, öt darab mandarin és minimalista asztaldísz mosolyog vissza ránk. Elvégre mindjárt karácsony, ennyit megengedhetünk magunknak.

Közvilágítás

Noha Kolozsváron a hó még nem esett le – elvégre csak november van –, a város utcáin elhelyezett hópelyhek, csillagok és más világító díszek bepótolják a hiányzó havas táj látványát. Ugyanakkor minden egyes nap emlékeztetnek arra, hogy néhány hét és itt a nagy ünnep, ideje félretenni zsebpénzünk egy részét az ajándékokra, mivel már „olyan nagyok vagyunk”, hogy a zsírkrétás rajzok nem felelnek meg karácsonyi meglepetésnek.

Karácsonyi vásár

Mindenki látta, mindenki hallott már róla. Bizony, november 18-án kinyitották a vásár kapuit. Ha valaki még mindig abban a tévhitben ringatná magát, hogy Kolozsváron nem élnek olyan sokan, az látogasson el a Főtérre hétvégén, a késő délutáni órákban. Klausztrofóbiásoknak nem ajánlom!

Zeneszolgáltató felületek

Amennyiben megnyitjuk valamelyik zeneszolgáltató alkalmazást – legyen az a Spotify vagy akár a YouTube Music –, a szokásosan hallgatott dalaink között nagy eséllyel megjelenhet egy-egy random Michael Bublé karácsonyi dal, de annak is megvan az eshetősége, hogy a már említett Frank Sinatra vagy Mariah Carey örökzöld melódiái szólalnak meg. Pánikra semmi ok, az algoritmus is kezdi felvenni az ünnepi hangulatot.

Közösségi média

Karácsonyi sütireceptek, hogyan csomagoljunk ragasztószalag nélkül, mit adjunk ajándékba szüleinknek, a párunknak, a szomszédom macskája legkisebb kölyke unokájának – mindenre van megoldás. Még akkor is ezekkel találkozunk a platformokon, ha abszolút nem érdeklődtünk eddig ünnepi tartalmak iránt. Ez a novemberi trend.

A nagy őszkarácsonyi jelenségek összegyűjtése után csupán egyetlenegy tanács jut eszembe: ne éljük bele ilyen hamar magunkat a karácsonyba. Ha egy hónapon át készülődünk, mire december 24-ét jelez a naptár, valószínűleg az egészet megunjuk, hacsak már meg nem csömörölünk tőle. Azért a kávémat ma én is megszórom fahéjjal, a reggelim után megeszek egy mandarint, és szorgosan összeírom, hogy kinek mi lenne az ideális karácsonyi ajándék. Az ünnep melegségét azonban még egy ideig tartogatom.

Hozzászólások