A KOMMforton belül és kívül első napjának utolsó előadója a NemPazar blog alapítója volt, Munkácsi Brigitta, aki tíz évig fotómodellként élte mindennapjait, majd közgazdászként diplomázott, jelenleg három gyermek édesanyja. Általa kaptunk belátást a zero waste életmód alapjaiba.

Mint azt már bizonyára sokan tudjátok, az életmódváltás nagyon nehéz feladat, nem megy egyik napról a másikra. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mekkora nehézséget hordoz magában a „holnaptól nem eszek édességet” fogadalom, ami mindig csak holnap kezdődik. Munkácsi Brigitta elmondta, melyek a környezettudatos élethez vezető első lépések.

Mindenekelőtt szükséges a személyes motiváció, és el kell hinned, hogy minden lépés számít. Aztán jöhet az öt R: a refuse, reduce, reuse, recycle és rot. Vagyis visszautasítod azt, amire nincs szükséged (refuse). Meg kell tanulni nemet mondani. Ha még így is nehézkesen indul, akkor várj 30 napot, mielőtt megveszel valamit. Ha ennyi idő után is szükséged lesz rá, akkor vedd csak meg, ha nem, akkor bizony fölösleges lenne.

A második lépés az, hogy elkezded csökkenteni (reduce) azoknak a tárgyaknak, ruháknak, egyéb termékeknek a használatát, megvásárlását, amelyekre amúgy sincs szükséged. Jó tipp ehhez a lépéshez, ha bevásárlólistával mész vásárolni, amihez szigorúan tartod magad. Így csak az kerül a kosaradba, amire szükséged van. Szelektáld ki a ruhásszekrényed! Adományozz vagy adj el belőle, úgysem kell minden.

Harmadik lépés: újra felhasználsz tárgyakat (reuse). Kulacsot használsz műanyag palack helyett, befőttesüveget, fém szívószálat, vászonzsákot. A borotva, fogkefe, mosogatószivacs, műanyag csomagolás és még sok minden más is lecserélhető a környezetkímélő alternatíváikra.

Negyedik lépés az újrahasznosítás (recycle). Ide azok a dolgok tartoznak, amelyekre nem tudtál nemet mondani, nem tudtad őket helyettesíteni, felváltani. Sok minden elkészíthető házilag, amit műanyag csomagolásban vásárolunk meg: ételek, italok, tisztítószerek.

Az ötödik lépés a komposztálás (rot). Ide kerülnek az ételmaradékok, hulladékok (zöldség-, gyümölcs-, tojáshéjak, kávézacc, teafű stb.), amelyekből komposzt lesz. 

Ezeken kívül nagyon fontos, hogy folyamatosan áttérj a termékek csomagolásmentes változatára. Bevásárlólistádon azzal kezdd, amiből a legtöbb van a kukádban. Keress olyan termékeket, amelyeknek nincs csomagolása (csomagolásmentes boltok, piac), vagy használj alternatív megoldásokat (vászonzsák, termosz, kulacs, ételhordó). Esetleg elkészítheted magad is.

A legfontosabb: tartsd szem előtt, hogy nem a tökéletesség számít, és légy türelemmel önmagadhoz! Tévhit, hogy ez drága életmód lenne, sőt pénzt spórolsz, mert nem veszel meg fölösleges dolgokat és hosszú távra fektetsz be. Mindemellett az idővel is takarékosabban bánsz, például bevásárlólista által, vagy amiatt is, hogy a sok felesleges tárgy nélkül hamarabb megy a rendrakás, takarítás. A bolygónk védelme mellett pedig egészségesebb is leszel, mivel a legtöbb csomagolásmentes élelmiszer a zöldség és a gyümölcs. „És mire vágynak az emberek leginkább? Pénzre, időre és egészségre” – zárta előadását Munkácsi Brigitta.

Hozzászólások