Szerintem senkinek sem kell bemutatni a cirkuszok sötét oldalát. A 19. és 20. században a „torzszülöttek” jelensége hatalmas tömegeket vonzott, köztük olyanokat, mint Viktória királynő. A szervezett freakshow-k és emberi furcsaságok bemutatóinak kezdetei I. Erzsébet uralkodásának 16. századi korára nyúlnak vissza, de ezek a show-k a viktoriánus korszakban indultak be igazán. Ahogy az orvostudomány és a tudományok iránti növekvő érdeklődés a közönséget arra késztette, hogy megnézze a különböző anatómiáink és biológiai érdekességeink furcsa, és néha groteszk bemutatóit, a „csodabogarak” jelensége az Egyesült Államokban és Angliában is elterjedt. A tudomány fejlődésével és az ismeretlen jobb megismerésével azonban a freakshow-k eltűntek a történelem sötét bugyraiban, legalább is azt hihetjük.

A body positivity korában már elképzelhetetlen, hogy valakit porondra állítsunk és csodálkozzunk a furcsaságain, vagy ne adj’ isten fogyatékain, nyilvánosan, legalábbis. Szerintem ez az interneten ugyanúgy megtörténik, csak kicsit burkoltabban. Nyilván, mai szemmel könnyen elítélhetjük, hogy mennyire etikátlan valakit a mentális vagy a tesi rendellenessége miatt pódiumra állítani. Az egyedüli gond az, hogy ma is csináljuk, nem véletlenül lett híres Varga Irén, Video Info 1 Zoli bácsi, Molnár Krisztián vagy Bartos Cs. István. Szeretjük nézni, ha valaki testileg vagy mentálisan eltér az átlagtól, régen legalább a cirkuszokban fizettek a „torzszülötteknek”, hogy megnézhessék őket. Bár, ha jobban belegondolok, ez ma is megtörténik. Morálisan rengeteg olyan dolgot nem haladtunk meg, amire manapság kisujjból rávágnánk, hogy az a múlté.

Az ember a világegyetem dicsősége és söpredéke – állapította meg a francia filozófus, Blaise Pascal 1658-ban. Kevés dolog változott. Szeretünk és gyűlölünk; segítünk és ártunk; kezet nyújtunk és kést szúrunk.

Hozzászólások