Az elkövetkező egy hétben 250 önkéntes fog le-fel rohangálni a városban, színpadot, padokat, székeket hordani, infópontnál állni, sürögni-forogni, a magyarnapozók kívánságait lesni. De kik ezek a háttéremberek, akik nélkül lehetetlen lenne megszervezni az egészet? Rés Konrád, a KMDSZ elnöke és az önkéntesek koordinátora nyilatkozik a Campusnak:

Öt éve szervezi a KMDSZ az önkéntes csapatot. Hogyan nőtte ki magát ennyire és nehéz volt-e az elején embereket találni?

Első évben a tizenegyedik osztályt fejeztem be és a KMDT elnökeként koordináltam az önkénteseket. Akkor csak a szervezeti emberkék vettek részt és lasszóval fogdostuk össze őket, hogy jöjjenek. Először 87 önkéntessel dolgoztunk, pontosan emlékszem erre a számra, mert nagy kihívás volt őket összegyűjteni. Évről évre növekedett, idén több, mint 250 önkéntessel dolgozunk és nem hogy lasszó nem szükséges, hanem túljelentkezés van.

Szerinted minek köszönhető a KMN önkéntesség népszerűsége?

Az utóbbi években jó hírnévre tett szert az önkéntesség, mindenki azt látja, hogy ez az egész egy nagy buli és nem arról szól, hogy napi nzolc órát gürcölünk. A magyar napok folyamán a diákok folyton együtt vannak, sokan haza se akarnak menni éjjel, hanem non-stop buliznak és dolgoznak. Az egésznek a hangulata vonzza az önkénteseket, illetve az, hogy aktív részesei lehetnek a város legnagyobb magyar eseményének.

Kik ezek az önkéntesek? Bárki jelentkezhet?

Bárki lehet önkéntes, már nem csak a szervezet emberei. Általában Kolozsváron tanuló diákok, középiskolások, egyetemisták. A fiatalabbak, vagyis a sulisok a legszorgalmasabbak, általában ők alkotják a rohambrigádot, vagyis a pad/szék/színpad/mindent hordó alakulatot. A jelentkezés egy online formanyomtatvány kitöltésével történt, ezt a listát már lezártuk és nagyjából 250-260 önkéntessel dolgozunk. Egyáltalán nem reklámoztuk, elég volt egy-két közösségi oldalra és weboldalra kitenni, így is rákaptak a fiatalok. Kilenc ember koordinálja őket, hogy minél jobban letudjuk osztani a munkát. Egy ember például csak azzal foglalkozik, hogy telefon mellett ül és folyamatosan küldi mindenkinek az üzeneteket, hogy kinek hova kell éppen mennie.

njfvsojn

Mindenki kiválaszthatja, hogy milyen munkát szeretne vállalni?

Próbáljuk a legoperatívabbá tenni és figyelembe vesszük, hogy ki mivel szeretne leginkább foglalkozni és e szerint beosztani. Például ha valaki néprajz szakra jár, azt biztosan egy néprajzi kiállítás felügyelőjévé osztjuk be. Témakörönként le tudjuk osztani az önkénteseket úgy, hogy mindenki megtalálja a helyét.

Milyen feladatok vannak, mivel foglalkoznak az önkéntesek?

A legnépszerűbb az a rohamcsapat – itt főleg fiúkra van szükség, mivel ők azok, akik építenek, bontanak, cipelnek. Itt szokott a legjobb hangulat kialakulni, mert nem egy helyen ülnek egész nap és várják a magyarnapos klienseket, hanem csapattá válnak, együtt cipekednek, várakoznak, építenek, lebontanak, újra felépítenek. Ez egy nagy buli, de persze munkával jár. Ezen kívül vannak infópontosok, helyszíni felelősök, takarítóbrigád. Utóbbira rendkívül nagy szükség van, mivel amikor a Farkas utca beindul, rengeteg szemét keletkezik és real time-ban kell takarítani. Nem lehet, csak este vagy reggel, mindig tisztán kell tartani az utcát. Ezen kívül van még egy csapat, akik az előadásokon, tevékenységeken felügyelnek. Általában helyszínenként 2-2 ember.

Kapnak-e ingyen sört az önkéntesek?

Esténként igen, sörözünk/üdítőzünk egyet a hangulat kedvéért. De biztosítunk egy reggelit és egy ebédet is, azoknak pedig, akik nem kolozsváriak, szállást is fenntartunk.

Mivel marad egy tizenéves önkéntes a KMN után? Mire használhatja fel tapasztalatait?

Az önkéntesek láthatják azt, hogy mennyire kinőtte magát ez a rendezvény, mekkora szervezést igényel és beláthatnak a színfalak mögé is. Tudják, hogy mennyi munka van ebben és milyen szükség van a láthatatlan háttéremberekre, vagyis az önkéntesekre. Oké, igazából rendkívül láthatóak a sárga pólóik miatt, de attól még ők azok, akik a dolgok mögött vannak, ők kivitelezik az egész nagy ötletet. Ezen kívül megtetszhet nekik az önkéntesség, a szervezeti élet. Bekapcsolódhatnak ezek után bármilyen szervezetbe, akár a KMDSZ-be, akár a KMDT-be. A másik oldala pedig az, hogy szoros baráti kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek nem csak ezen a héten, hanem a továbbiakban is érvényesek lehetnek.

Fényképek forrása: KMN/Bethlendi Tamás

Hozzászólások