Mi köze, avagy hogyan függ össze az ortopédia egy autó rendszámtáblájával?! Mielőtt a szkeptikus olvasók töréssel végződött autóbalesetre gondolnának, elárulom, hogy nem erről van szó…Pár hete kosárlabdamérkőzés első öt percében a kisujjam feladta a harcot, pontosabban visszatörött. Talán van kép a fejünkben arról, hogy milyen is egy visszatörött ujj, legalábbis én gyakran átéltem, hogyan néz ki: kövér, kék, és még ha nem is vagy orvos, első ránézésre egyértelműen meg tudod állapítani, hogy bizony ez egy csúnya ujj, amelyet valami visszaütött. Ám az én esetem nem ennyire egyszerű, mivel a jobb kezem kisujját eltalálta egy kosárlabda és egy támadó kéz, amelynek következtében nemcsak egyszerűen visszatörött, hanem ki is fordult a helyéről. Bevallom, nem volt kellemes látvány. Mivel az ott helyben lévő elsősegélycsapat egy kötözésnél többet nem tudott nyújtani, ezért a sürgősségi osztályra küldtek. Így a történtek után a kolozsvári ortopédia sürgősségi épületébe siettünk, ahol a röntgenfelvételek alátámasztották, hogy nincs törés, ezért csupán helyre kell rakni a kisujjamat. Az ortopéd szakorvos meg is tette ezt a lépést, csupán egy pillanatnyi mozdulatába került, ami megjegyzem, nem volt fájdalommentes, aztán közölték, hogy pár napig sínbe kell rakják.

Lassan már közel járunk a megfejtéshez, a számtábla és ortopédia összefüggésében… A szakember leültetett a rendelő egyik székére, míg ő előkészítette a sín felrakásához szükséges kellékeket. A doktor úr eltűnt öt perc erejéig, és egy rendszámtáblával a kezében tért vissza. Az elején tudatlanul, bambulva ültem, azon morfondírozva, hogy mi köze lehet egy autó rendszámtáblájának az én ujjamhoz?! Ezután elővett egy szikét a köpenye zsebéből, majd a tábla széléből levágott egy kis darabot. Még ekkor sem állt össze a kép, de amikor ragtapasszal tekerte körbe a levágott darabot, talán sejtettem, hogy ez nekem készül, történetesen, hogy ez a sín szerepét fogja majd betölteni. Fel is helyezte a kis rendszámtábladarabot a sérült kisujjra, amelyet szintén tapasszal rögzített. Készen is voltunk, a megfejtést is elárultam, hogy bizony a kolozsvári ortopédia osztályán egy ujjat egy rendszámtáblával tettek sínbe.

Mindezt nevezhetjük viccesnek, nevetségesnek, siralmasnak, de ha pozitív szemlélőként állunk a dolgokhoz, akár kreatív megoldásnak is elkönyvelhetjük. Az utóbbival csak az a baj, hogy az orvostudomány belátásom szerint nem konkrétan a kreativitásra épül, hanem inkább szakmaiságra, amely nem jellemzi az én esetemet, mivel a kisujjam azóta is kék és görbe…

Hozzászólások