Jövőre a kötelező május elsejei program!

Úgy tűnik, az erdélyi fesztiválműfaj átalakulóban van: a zömében rockegyüttesekből álló fellépők helyett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a DJ-k és az electro műfaj képviselői. Elég, ha csak az Electric Castle sikerét nézzük (több mint 32 000 eladott jegy, pedig csak első edisön!!), máris látható a fiatalság igényeinek változása. Sokkal kisebb méretben, de hasonló koncepcióval startolt a Gigahertz Music Festival, amelyet bár harmadjára szerveznek, idén rúgott először igazán labdába egy jóval nagyobb helyszínnel és négy napos programmal. A következőkben bemutatjuk Erdély egyik potenciális fesztiválkirály jelöltjét.

Tökéletes helyszín, tök életlen előadók

Current Value (DE), Mastif (HU), Zoshua (HU) , Snow (RO), MC Agent (RO). Nagyjából ők lennének a fesztivál „headlinerei”. Valószínűleg nem sokan fújják a slágereiket, de a szervezők szerint jövőre csökkentik a napok számát, és ismertebb előadókat hívnak meg. Nos, ahhoz képest, hogy a DJ-k nem az elit körből valók, a fesztiválra nem az volt a jellemző, hogy 4-5 túlfűtött alak ropja a táncot, hanem azért párszáz ember megfordult esténként a színpad előtt. Könnyen megeshet, hogy ez a helyszínnek is köszönhető, hiszen a hegyek, a Sebes-Kőrös és fesztivál óriási füves területe remek térnek bizonyultak. Kirándulóhely, fürdőhely és sátorozásra tökéletes placc – 3 az egyben. Mi kell ennél több egy fesztiválnak? Maximum a szép idő volt az, ami a természeti adottságokból hiányzott, de az is lehet, hogy néha a zuhogó eső hozza meg a bulikedvet.

 

883887_746926088671209_4779813128392401742_o

kép 1 / 11

Hol rejtőzöl, Gigahertz?

Megközelítés szempontjából nem áll a legjobban a fesztivál, de az élményért meg kell dolgozni. Sonkolyos egy kis település a Királyhágón túl, Kolozsvártól 100 kilométerre. Leginkább a Szelek-barlangjáról, Közép-Európa leghosszabb mészkőbarlangjáról ismert. Ha valaki autóval érkezik, a falut valószínűleg könnyen megtalálja, de innen tovább az útra firkált GMF feliratokon kívül nem igazán jelezték, hogy merre kell menni. Ha mégis sikerült a helybéliektől útbaigazítást kapni, egy rettentően rossz úton lehetett leereszkedni a tábor területére. Vonattal érkezni viszont garantált élmény: körülbelül fél óra gyalog a fesztivál az állomástól, de a poén az alagútban van elásva. Választani lehet: domboldalon fel, plusz fél óra kerülő, vagy a vonatsíneken az alagúton keresztül. Mindössze kétszáz méter, de ha a balszerencse (vagy a vonat) pont az alagútban éri utol az embert, akkor biza éppen csak el lehet férni a fal és a szerelvény között.

A nagy jövő

A fesztivált harmadik alkalommal szervezték idén, eddig egy kisebb völgy és tisztás adott neki helyet pár kilométerrel odébb. A szervezők szerint az idén is ott tartották volna, de a sonkolyosi polgárok rájöttek, hogy van potenciál a május elsejei buliban és a megszokott helyet nem adták ki a Gigahertznek, hanem ők szerveztek egy sörfesztiválszerűséget. Ennek a jóindulatúságnak köszönhetik a szervezők, hogy nagyságrendekkel jobb és nagyobb lett az idei helyszín. Ilyen körülmények között joggal lehet remélni, hogy a jövőben egy feltörekvő, egyre nagyobb fesztivált szerveznek majd a Kőrös-parton, hiszen a hely és a természeti szépség adott, napközben nem lehet unatkozni, egyedül a fellépőkre kell egy kicsit nagyobb költségvetés, és máris Sonkolyos válhat az elektronikus zene fellegvárává.

Hozzászólások