Oknyomozó újságírásról nem könnyű jó filmet forgatni, hiszen igazából nem történik ilyenkor sok cselekmény: telefonálnak, archívumokat tárnak fel, dokumentumokat olvasnak. Vagyis ezt gondolnánk mi, de Tom McCarthy-nak sikerült igazán kiváló filmet rendeznie a téma kapcsán. A Spotlight egy igen fontos nyomozás részleteit mutatja be, amely több oldalról megvilágítja az újságírás színes tartalomgyártási formáit. Szembesülve azzal, hogy nem is olyan régen szakmabeliek, újságíró társaink milyen folyamatokon keresztül nyomoztak, milyen segédeszközök által jutottak el a célig, nem hiszünk a szemünknek. A Spotlight bemutatja, hogy a jó ügyért igenis érdemes napokon, heteken, akár hónapokon keresztül kutakodni kézzelfogható bizonyítékok után. Minden folyamatot láthatunk az újságírás nem digitális formái közül. A filmbeli Boston Globe és a Spotlight csapat megmutatja a nézőknek, hogyan zajlott az oknyomozás két bő évtizeddel ezelőtt, amikor nem volt lehetőség csak úgy e-mailen lekérni egy dokumentumot, nem volt lehetőség rákeresni bizonyos dolgokra. Futni kellett lefizetett ügyvédek után, teperni kellett a bíróknál, akik meghozták a rossz döntést csakis azért, hogy az egyház hírneve ne sérüljön, könyörögni kellett egy-egy eltussolt ügyért, hogy fényt derítsenek az igazságra. 

A Boston Globe főszerkesztője nem véletlenül bízza meg az újságírókat azzal, derítsenek fel egy komoly, kényes és sajnos aktuális esetet, amelyben gyermekmolesztálással vádoltak meg egy katolikus papot. A Spotlight csapat tagjai olyan remek munkát végeztek, hogy csaknem 87 papot sikerült elkapniuk. Archívumok átfésülésével, régi adatok, dokumentumok átrágásával, rengeteg ember kihallgatásával. Az áldozatok száma több ezerre rúgott. Az újságírók a pedofília és homoszexualitás egész tárházával találkoztak, rettentő sztorikra bukkantak. Mindezeket a papíralapú média szépségei adják át. Információszerzési eszközként a hagyományos újságolvasást használják, előkeresnek akár 20 éves nyomtatványokat is, amelyekből kiderül, hogy a lefizetett ügyvédek korábban már kértek segítséget a Boston Globe-tól, ez viszont valamiért elkeveredett a papírrengetegben.

Fontos hangsúlyozni a jelen újságírói felé, hogy nem egyből kapjuk meg, amire vágyunk. A film átadja azt a mérhetetlen türelmet, odaadást, érdeklődést, amit a Boston Globe csapata nyújt az oknyomozás során. Rengeteg információra és bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy nyilvánosságra lehessen hozni egy ilyen komoly ügyet. Nem elég néhány áldozat vallomása, nem elég néhány dokumentum, sőt még az sem elég, hogy a megromlott pap belefáradva bevallja tetteit. Milliónyi adat, telefonhívás, nyomtatvány szükséges ahhoz, hogy a kétoldalas cikk nagyot üssön. Nem volt hiábavaló az a temérdek munka, a Boston Globe Spotlight csapata híres cikkének publikálása után csak úgy csengett a szerkesztőség az áldozatok telefonhívásaitól.

 

Számomra a Spotlight maga a kitartás, az erkölcsi értékrend megőrzése és felhőtlen bizalom. Példát vehetünk a csapatról, amely megmutatja, hogy közösségi média és egyéb digitális segédeszközök nélkül is sikerülhet hatalmas hírt közölni az emberekkel. Szükség van ilyen csapatokra, akikben megvan a kurázsi, a kitartás és a szakmai elkötelezettség.

Hozzászólások