Itt a nyár! Kapujában az egyetemisták és az érettségizők, akik a legstresszesebb időszakot élik. Hogy mi a tét? A jövő, a továbbtanulás, a nyári élmények megélése, a stressz ideiglenes kiiktatása és persze a sikerélmény. A diákok még a tavaszi fáradtság bódulatában lebegnek, de már a nyári teendőkön, fesztiválokon jár az eszük, s ekkor a sűrű valóság felpofozza őket, ott ülnek a könyvek felett, hiszen hamarosan vizsgázniuk kell.

Szülők és diákok számára egyaránt ismerős lehet az a pillanat, amikor gyermekeik fehérebbek, mint a hűtőszekrény, felkötött konttyal, vérmes szemmel, amelyen már a szemüveg sem segít, járkálnak a négy fal között, s gondolkodnak, hogyan is lehetne megúszni ezeket a vizsgákat.

Az érettségi, amit mindenki átél, amelyről mindenki beszél, és amely minden évben változik. A román, magyar, matek és a választott tantárgyak zuhataga fölött a diákok fogják a fejüket, s alig várják, hogy lejárjon a 12 év kínlódása. Fölöslegesnek tartják az érettségi tételeket, hiszen úgysem használják fel többet ezt a tudást. Igaz, a szorzótáblán, íráson, olvasáson kívül az átlagember mindennapjai során nem használ ennél többet. „Akkor minek is ennyit kínlódni? Miért nem korszerűsítik azokat a tételeket végre, s tanítanak valami modernebbet, ami igazán érdekes?”. A végzősök azt hiszik, hogy nem kell ennyit tanulni többé, nem kell olyan tantárgyakkal foglalkozni, amelyeket nem szeretnek. Ez egy álom, ugyanis van ennél sokkal nehezebb is. Mégpedig a szesszió. Egyetlen tantárgyból legkevesebb száz oldal, a felkészülési idő pedig kevesebb, mint négy nap. Nem is beszélve arról, amikor abból a bizonyos 100 oldalból két sort értünk. Már sokan sikeresen államvizsgáztak, úgyhogy nem lehetetlen alapképzésen hat szessziót végigkínlódni. Igen, lehetséges!

Hogy mi a közös ezekben a megpróbáltatásokban? Az, hogy titkon mindenki ugyanazokat a kérdéseket teszi fel. Sikerülni fog? Mi van akkor, ha mégsem? Vajon tudni fogjuk a tételeket, na és a válaszokat rá? Ezután még mi jöhet?

A latolgatás, miszerint az érettségi vagy a szesszió a nehezebb, emberenként változó. Egyetlen dolog biztos: az érettségi a legfontosabb, így muszáj túlesni rajta. Ugyanakkor a szessziót is ki kell bírni, ha nem mással, sok kávéval és

Hozzászólások