Nagymamáink, dédmamáink nemcsak a titkos recepteket hagyták ránk, amelyekkel megfoghatjuk álmaink férfiját, na meg a hasát, hanem különböző szokásokat, hagyományokat is, amelyek végigkísérik az év minden egyes napját. Néhány közülük viszont különösképpen december 31-re és a következő év első napjára vonatkozik, ugyanis ezek azok a napok, amelyek ugyebár meghatározzák a ránk váró esztendő sorsát.

Óév utolsó és az új év első napján vigyázz, mit csinálsz, ne takaríts, ne forgasd fel a házat, mert azt fogod csinálni egész végig a következő évben. Éppen ezért pihenj, relaxálj, élvezd ki e napok minden pillanatát, hiszen sose tudhatod, lehet, ennek köszönhetően fog valóra válni a régóta dédelgetett álmod. De azért kelj fel korán, ne lustálkodd át a napot, mert akkor rád marad, s egész évben nem lesz kedved semmihez.

Egyél sok halat, hiszen a pikkelyek a pénzt jelképezik. Minél több a pikkely, annál nagyobb a vagyon. Aztán majd úgy éled a világodat, mint hal a vízben. Ha nem kerül hal, a lencse is megteszi, a lényeg, hogy minél több szemes ételt egyél, lencsét, borsót, kukoricát – értelemszerűen annál nagyobb lesz a vagyonod. Az is segít, ha szilveszter éjjelén és újév napján van némi pénz a tárcádban, nehogy üres legyen a következő teljes évben. Persze, az még jobb előjel, ha a bankszámláid jó kövérek…

Csonka héten viszont paszulyt ne egyél, eltűnik a szerencséd, és ha mégis úgy sikerül, hogy a heti menü részévé válik, akkor tiszta sebes lesz az arcod, és még a paszuly gondolatát is bánni fogod.

A fagyóba elrakott disznóhúshoz se nyúlj az ünnepi vacsora miatt, úgy eltúrja a szerencsédet, ahogy csak tudja. Inkább egyél egy kis csirkemellet és tyúkhúslevest, ezek a tollas bombák úgy kikaparják a szerencsét, hogy még csillogni fog. Bár a csirke is megfontolandó, mert mások azt tartják, ha azt eszel, kirepül a szerencse a házból…

A fagyöngy alatt nem csak csókolózni illik, szerencsét is hoz az új évben, egy kis cserépben még jól is mutat a pulton.

Akármilyen sokat kóstolgattad a pálinkát, az éjféli tűzijátékot megnézni feltétlenül az ajtón menj ki, éjfél előtt és után egy-egy órát ugyanis nehogy ablakot nyiss, mert kirepül a szerencse.

Ha nem otthon töltöttétek az éjfélt, elsőként a férfiak járják be a ház minden szobáját, hogy bent tartsák a boldogságot. És az új évben elsőként feltétlenül férfiember lépjen be a házba.

Tiszta ruhát ne hagyj kiterítve, az olyan, mintha a bőrödet terítenéd ki a világ elé, s ki tudja, mi talál történni vele.

A gémes utcakútnál azért vigyázz, hogy a tied és a párod fonott, százszínű koszorúja legyen az első, amit éjfél után néhány perccel a kútgémre, pontosabban a végére, a lánc fölé helyeznek, s úgy, hogy onnan el ne lehessen mozdítani. Nehogy úgy járj, mint sokan egy szilágysági községben, hogy az év első vacogós hajnalát veszekedéssel, verekedéssel töltötték. Ez a koszorú viszont titeket, kettőtöket jelképezzen: legyen tele színnel, selyemszalagokkal, zöld növénnyel, virítson, hogy az utca másik végén is látható legyen. Minél bőségesebb, tömöttebb, annál több víz lesz a kútban, annál termékenyebb lesz a termőföld és gyümölcsöző a kapcsolatotok.

És még mielőtt teljesen átadnád magad a szilveszteri eszem-iszomnak, ne felejtsd el elkészíteni a hagymakalendáriumot azért, hogy már újév első napján pontosan tisztában legyél az évi időjárással. Egy szép nagy fej hagymát vágj kettőbe, a rétegeit oszd tizenkét részre, és jegyezd meg pontosan, melyik réteg melyik hónaphoz tartozik. Szórd meg egy kis sóval őket, s várd, hogy teljen az idő. Amelyik réteg meglevesedik másnap reggelre, az esős hónap lesz, amelyik réteg pedig száraz marad, ott nagy melegre számíthatsz.

Fiatal leánykák pedig, akiknek még nincsen kivel koszorút fonni a gémes kútra, ne aggódjatok! Készítsetek gombócokat, mindegyikbe rejtsetek el egy-egy nevet, és tegyétek oda a nagy fazékba főni egy kis sóval. Amelyik gombóc a víz tetejére emelkedik, olyan nevű férjed lesz a jövőben. Aztán ha kettő vagy három bukik fel, akkor még ha akarod, sem tudod levakarni magadról a füledig érő vigyort.

Ezek a babonák azok, amelyek generációk óta végigkövetik az emberek mindennapjait, amelyek óvatosan körbefonódtak az életünkben, hogy megmosolyogtassanak, kicsit elvarázsoljanak.

Hozzászólások