Huszonegy évesen nagyon nem vagyok kibékülve ezzel a világgal. Bármilyen témában kezdek el beszélgetni a barátaimmal, azt érzem, hogy a világ egyre csak lejjebb csúszik azon a bizonyos lejtőn. Minél több könyvet olvasok el, annál inkább érzem, hogy az ember minden elvet eltapos, amit valaki vagy valakik megalkottak. Miért?

Minden téma mögött a miértek csapnak össze, kérdések sorozata, ami nem hagy nyugodni. Miért beszélünk úgy Amerikáról, mint az álmok földjéről és a lehetőségek világáról? Hogyan tudjuk az álmok földjének nevezni azt az országot, amelynek a titkosszolgálata kifejlesztett egy drogot azért, hogy az ott élő afroamerikaiakat elpusztítsa és ürügye legyen arra, hogy börtönbe zárja őket. A CIA fejlesztette ki a crack-kokaint, ami ma az USA-ban az egyik legtöbb áldozatot szedő kábítószer. Miért nevezünk felszabadítónak egy olyan nemzetet, amely néhány száz év eltolódással ugyanolyan holokausztot végzett az őshonos indiánokkal szemben, mint a náci Németország a zsidókkal? A történelmet tényleg a győztesek írják.

Miért van az, hogy az emberek beleegyezése és véleménye nélkül eldöntik egy növényről, hogy az káros? Egy olyan növényt kriminalizálunk, ami a földből nő, és soha senkinek nem oltotta ki az életét. Hogy lehet olyan növényre, amiről bebizonyították, hogy öli a rákos sejteket azt mondani, hogy nem kérjük, mert drog, és közben felhörpintjük az ötvenfokos pálinkát? Azt a pálinkát, ami nem egy vagy két ember életét tette tönkre. De az legális és jó, hiszen lassan hungarikummá vált, sőt az anyaországi miniszterelnök is Facebook-poszttal ünnepli, hogy legálissá vált a pálinkafőzés Magyarországon. Nem értem…

Nem értem, miért lehet törvényes a félkarú rabló és a szerencsejáték. Miért legalizál az állam olyan dolgokat, amelyek emberi életeket tesznek tönkre. A kis sarki kocsmában egy feles, és máris dobjuk bele az „ápárátba” a lejeket. Az állam, amely ma a mi biztonságunkért felel és amelynek a mi jólétünket kellene biztosítania, kirabolja a polgárait. Hiszen bármennyit is nyerjen egy szerencsésebb alany, ezek a gépek mind egy szálig úgy vannak beállítva, hogy az ember veszítsen, az állam pedig nyerjen rajtuk.

Nem értem, harminc évvel a forradalom után miért ülnek még mindig a parlamentben ugyanazok a tolvajok, akikről kiderült, hogy loptak, csaltak, hazudtak. A nép pedig miért hiszi el nekik még mindig azt a sok hazugságot, amit kitermelnek magukból. Miért van az, hogy koronavírus-járvány alatt mindenki az online tanítással meg a tesztelésekkel van elfoglalva, és nem figyelnek arra, hogy még mindig vannak olyan települések, ahol nincsen villany, víz? Ha pedig az ember úgy érezné, hogy ezt már nem lehet fokozni, ők megteszik, és kiirtják az erdőinket is. Természetesen ezt is az orrunk előtt.

Miért van az, hogy a hitből vásári cikket csinálnak? És nem csak egyik-másik nemzet egyházai, hanem mindegyiké. Eladták aprópénzért az istenüket. Nem értem, miért baj az nekik, ha az ember fia nem az ember lányát szereti, hanem egy másik ember fiát. Miért hiszik azt, hogy ők feljebb állnak egy bizonyos ranglétrán, mint mások, és ők majd eldöntik, hogy ki kit szerethet. Aki meg nem úgy szeret, ahogy ők elképzelték, azt betegnek titulálják.

Nem értem, mire jó ez a tömény fanatizmus meg gyűlölet. Ez a fölösleges harc egymás ellen, ami nem vezet sehova, csak tragédiába. Nem értem, miért nem tudunk szeretettel és békességgel élni embertársaink mellett. Kellett 21 év ahhoz, hogy megértsem, miért csak állatok kerültek fel arra a bizonyos bárkára.

Hozzászólások