Az élet mindössze egy álom. Egy mókuskerék, melyben sokszor semmi sem történik. Sokszor az unalmas óráinkban elgondolkodhatunk azon, hogy ez a valóság-e vagy csak egy álom. Vannak álmaink, amelyekre nyitott szemmel vágyakozunk. Ezekért vagy teszünk, vagy nem, mi döntjük el, mennyit küzdünk a vágyainkért. De azokat az álmokat, amelyek álmunkban jönnek elő, már nem biztos, hogy mi irányítjuk. Szeretem az álmokat. A különleges szituációk, a veszélyes helyzetek, a csöpögősen romantikus szappanoperákba illő jelenetek szinte minden reggel elgondolkodtatnak. Foglalkozunk az álmainkkal, hiszen némelyikük annyi izgalmat rejt.

A legutolsó álmomban egy pincében voltam, ami tele volt vízzel, a vízben pedig egy sárkány úszkált. Nem is tudom, mi rémített meg jobban, a víz vagy a sárkány. Gyerekkoromban a víz alá merülés elég sok negatív hordalékot terelt az életem kikötőjébe. Mai napig lehet, hogy inkább a vízbefulladástól félnék jobban, mint a sárkány haragjától.

A filmben az álom központi szerepet kap, hiszen ez hozza össze a főszereplőket. A szereplők álmukban állatalakban jelennek meg. Lelombozhatja sokak kedvét, hogy itt nem sárkányokról van szó. Ez nem a Trónok harca. Ez bizony a Testről és lélekről, egy 2017-es magyar romantikus dráma, melyben két szarvas (egy bika és egy ünő) megismerkedését követhetjük végig. A szarvas az újjászületés, a csillagos ég és a nap jelképe. Ezek a szarvasok két különböző ember álmában jelennek meg. A férfiéban, aki fogyatékkal él, és a nőében, aki sokak számára autistának is tűnhet. Érdekes párosítás, az biztos. A történetet kissé groteszkké teszi a helyszín, egy vágóhíd, ami a monotonitás, a mindennapi munka, a kisszerűség, a kicsinyesség világába vezet.

A film képi világa annyira egyedi, ilyet nem minden filmben látni. Ez nem egy amerikai vígjáték, a film testről és lélekről szól. Rólam, rólad, a néniről a kisboltban. Neked és hozzád szól. Lassan indul be a cselekmény, és kell hozzá különleges hangulat, de ha ez megvan, megéri megnézni, hiszen sokat lehet belőle tanulni. A jellemfejlődés, a különböző gátlások áthidalása nagyon sokat taníthat az emberekről, az elfogadásról. Az álmok rejtélyes világa és valóra válása, összehozó ereje akarva-akaratlanul is kivált az emberből egy hasonló élményre való vágyakozást. Hiszen ki ne szeretné álmában megtalálni az igaz szerelmet, lelki társat, akihez mély kapocs fűzi egy életen át? És meddig tart az álom, hol kezdődik a valóság?

Hozzászólások