Polgárpukkasztás volt a célja a globális felmelegedés ellen tüntető két fiatalnak, amikor Vincent van Gogh egyik remekművére, a Napraforgókra paradicsomlevest öntöttek. Nem fogja ez felrázni a nyárspolgárt végtelen apátiájából. Az sem rázza fel, hogy évről évre melegrekordokat döntünk meg, vagy hogy olyan állatfajok halnak ki, amelyek létezéséről még csak nem is tudtunk. Lassú folyamat a klímakatasztrófa, és Hollywood elég magasra tette a mércét apokalipszis terén. Egyetlen tűzgolyó sem hullott még le, biztos, hogy itt van a világvége?

Kölcze Renáta

Greta Thunberg is feledésbe merült, ahogy ez a két aktivista is abba fog. Ameddig nem ég mindenkinek személyesen a körmére a gyertya, addig jó eséllyel változtatni sem fog. Fontos a személyes felelősségvállalás, és az is fontos lenne, hogy ez eljusson Steven Spielberghez vagy Kim Kardashianhoz meg a magánrepülőikhez. Nem ártana szólni a Coca-Colának, hogy a világon ők gyártják a legtöbb műanyagot és ezen esetleg változtathatnának. Nem kérném őket arra, hogy hagyják abba a gyártását, sajnos én is imádom a fluoridos, cukros löttyöt. Elon Musk már megmentett minket az elektromos autókkal, remélem, nemsokára újra előrukkol valamivel, mert a lítiumkészletünk is véges. Persze, te is gyűjts szelektíven, meg inkább használj tömegközlekedést, az már részletkérdés, hogy a China Coal annyi szén-dioxidot böfög a légkörbe, hogy a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátási listán az első helyezett. Nyakig vagyunk az ürülékben, és ha hullámzani kezd, a szerencsések magánrepülőre pattannak, a még szerencsésebbek pedig meg sem állnak a Marsig.

Okolhatjuk az ipari forradalmat, mint katalizátort, vagy visszamehetünk egészen a reneszánszig, de a kapitalista piacgazdaságot sem érdemes lehagyni a listáról. Megfoghatatlan a globális felmelegedés oka, a következményei egyelőre meg épphogy észrevehetőek az átlagember számára, ha belegondolunk, ez tényleg eléggé unalmas katasztrófafilm forgatókönyve.

Hozzászólások