Lassan hat hete tartja lázban az X-Faktor (nem csak magyarországi) nézőit a két kolozsvári fiú, Filep Kund és Laskay Nimród. Életükben történt egy-két változás, de ez szinte fel sem tűnik nekik. Interjúnkban régi életükről, a változásokról és az újonnan jött hírnévről beszéltünk. 

A kéttagú csapat Unusual Suspects-ként kezdte, de amikor kiderült, hogy létezik már ilyen nevű formáció Kolozsváron, megtartva a két kezdőbetűt és hozzátéve saját neveik kezdőbetűit született meg a USNK név. Az X-Faktor válogatón saját számmal indultak – ami nem az egyetlen ilyen a Youtube csatornájukon –, az élő showba kerülésük óta pedig már három új számuk is megjelent, a Posztolj! című már meghaladta a közel 3 milliós nézettséget, és A Dal legjobb 30 produkciójába is bekerült.

A két éve megjelent Chat, és a legutolsó adásban bemutatott, No riches című számukat még 2016-ban írták. Mindkettőben a világ elleni felháborodásukat fejezik ki. Egy olyan, mai világot mutatnak be, amelyben az erőszak, az elnyomottság dominál, és amelyben elég hamar fel kell nőni ahhoz, hogy túléljünk. Egy olyan világot, amelyet akár ők is jobbá tehetnek, még ha csak egy ceruzájuk van is: “I just want to be a good man, But it’s so fucking hard ’cause I only have my pen… But trust me, USNK’s on the way!”

 

FRISSÍTVE: Döntőben a USNK! A kolozsvári rap banda szombaton két új saját számmal állt színpadra, amelyek a döntőbe juttatták őket. Az első produkció egy duett volt Trap kapitánnyal, ahol visszatértek gyökereikhez, angol számmal érték el nem csak a közönség, de a zsűri tapsviharát is. Másoddiként egy olyan saját rapet adtak elő Széééééétcsaptam címmel, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy van kiút az önpusztító életmódból (ami nagyon jellemző a zenészekre), csak akarni kell azt. A produkciók után a zsűri egyöntetűen arra szavazott, hogy a két fiúnak a döntőben a helye, így leülhettek a továbbjutást jelentő székek egyikére. Már csak egy hetet kell várni, hogy kiderüljön ki lesz a magyarországi X-Faktor idei győztese. Sok sikert a fiúknak a továbbiakban is! Addig pedig !FogyaszdEl! korábbi interjúnkat!

 

– Mikor és hogyan született, majd jelent meg a legelső saját rapetek?

– 2015. november 1-én kezdődött, akkor tettünk ki egy számot a Youtube-ra és döntöttük el végleg, hogy a rappel akarunk foglalkozni. Egy olyan számmal indítottunk, ami képvisel minket és bemutatkozó dal is egyben, azért is lett a címe Intro.

– Honnan jön a rap iránti szenvedélyetek?

– Nagyon sokat hallgattunk rapet, szerettük is, ezért kezdtünk el mi is rappelni. Aztán rájöttünk, hogy nem szeretnénk más munkát, csak ezt. Ez a fő motiváció, a zene!

– Melyik a kedvencetek az általatok írt számok közül és miért?

– Nincs kedvenc. Azok állnak közelebb hozzánk, amelyeknek üzenetük van, és természetesen az újak, amiket az X-Faktorban toltunk: Posztolj!, #tevagya stb…

– Mit gondoltok, nehéz (lesz) a rap műfajjal érvényesülni a zenei piacon?

– Nem! Azért is jöttünk ide, mert egyre nyitottabbak az emberek és a mentorok is a rapzenére, egyre jobban eltűnik az a feltevés, hogy a rap rétegzene.

– Az első élő showban megtudtuk, hogy furcsa volt magyarul rappelni, szinte újra kellett tanuljátok. Mennyire barátkoztatok meg a magyar rappel? Lesz folytatása a műsor után is?

– Szeretjük, tetszik, és lesz folytatása!

– ByeAlex egyszer kijelentette, hogy akár még ő is tanulhatna tőletek, Gigi pedig már egy közös duettről beszélt. Milyen visszajelzést jelent ez számotokra?

XFakt_11_30_Behindthescenes_059

 

– Nagyon pozitív, azt sem tudjuk hova tegyük, nem vagyunk hozzászokva a visszajelzésekhez olyan emberektől, akik már egy csomó mindent elértek az életükben. Hihetetlen!

– A Posztolj című klipetek alatt a sok pozitív visszajelzés mellett olyanok is akadnak, amelyek szerint „byealexesre” sikerült a szám. Mit gondoltok erről?

– Alex-szel együtt írjuk a számokat, nélküle nem lennénk ott, ahol vagyunk. Ő ragadott meg minket és mondta, hogy csináljuk. Ő folyamatosan megalapozza a jövőnket.

– Az X-Faktor előtt hogyan teltek mindennapjaitok? Mi változott most?

– Ugyanolyanok vagyunk, ugyanúgy zenélünk. Régen is mindig együtt voltunk, zenét hallgattunk, alapokat írogattunk, ötleteltünk. Nem sok változott, csak a próbák, a fellépések számítanak újdonságnak. És vannak körülöttünk emberek, akik segítenek. Ez eddig nem volt.

– Hiányzik Kolozsvár, a család, a barátok?

– Mi úgy jöttünk ide, mint egy család, hiszen legjobb barátok vagyunk. Természetesen a család, a barátok, barátnő hiányzik.

– A verseny után valószínű megváltozik az életetek. A kolozsvári bulizós esték, házibulik (feltételezem, hogy voltak) mennyire fognak a programotokban szerepelni?

– Bulizni nem, de fellépni bármikor elmegyünk!

 

XFakt_11_24_behindthescenes_029

 

– Mi fog a legjobban hiányozni a régi életetekből?

Nimród: Az, hogy egy átlagos civil ember legyek, tudjak venni egy ruhát, és egyek valamit anélkül, hogy nézzenek az emberek.

Kund: Most nagyon jó és tápláló, most még élvezzük.

Nimród: Ha valaki befut, az nagy felelősség. Tudnod kell, mit hogyan csinálj, hogy észnél maradj.

– Ki a példaképetek?

– Eminem.

– Ha nem rappel, akkor mivel foglalkoznátok?

– Médiaiskolába jártunk, szóval valószínűleg ezzel foglalkoznánk.

Kund: Úgy álltunk hozzá: a rap az A terv, de a B terv, a C és D is lehet.  🙂

 

Szombaton ismét lehet szurkolni a fiúknak, szavazni rájuk (sőt, kötelező!) és reméljük ez elég lesz ahhoz, hogy a december 15-i döntőben is elővehessük telefonjainkat, és újra rányomjunk a Szavazás! gombra.

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás

Hozzászólások