Idén nekünk is a négy fal között volt lehetőségünk meghallgatni a XII. Kommunikációs Napok előadás-sorozatát, amelyért ezúton is hálásak vagyunk a szervezőknek, akiknek köszönhetően ilyen körülmények között is nem akármilyen meghívottakat hallgathattunk. Akit én nagyon vártam, az Kassay Anna friss kreatív vállalkozó, volt utazóblogger, akinek internetes megnyilvánulásait régóta követem. Neki köszönhetem, hogy elhiszem: akárkinek sikerülhet beutazni a világot. Még nekem is.

 

Van ösztöndíjatok? Szeretnétek utazni? Egy kis megtakarított pénz… all inclusive, ugyan már. Ne nevettess. Egyetemista vagy, nem? Szeretnél utazni, NEM? Megteheted! Ez nem vicc. Ezek tények. Kassay Anna kolozsvári származású szabadúszó grafikus és webdizájner bevezetett minket a low budget utazás rejtelmeibe. Anna járt már Vietnámban, Kambodzsában, Thaiföldön, Malajziában, Szingapúrban, Mexikóban. és még sokáig sorolhatnám. Ő megélte a vágyainkat, kevés megspórolt pénzét élményekbe fektette be. Elvégre mi adhat nagyobb önbizalmat, mint amikor nyakadba veszed a világot?

Anna elmesélte, hogyan viszonyítja eddigi utazásait a jelenlegi állapothoz. Most bent punnyad mindenki a négy fal között, de vajon mit csinálhatott Anna egy évvel vagy két évvel ezelőtt? Jaj, igen, két éve éppen Mexikóban süttette a hasát, és töprengett azon, miképp videózhatna tovább a vízbe ejtett kamerájával. Ja, ekkor történt az is, hogy ellopták a bankkártyáját. De nem úgy élte meg a dolgot, mint az átlag. Amikor ilyen szép helyen jársz, nem gondolsz ilyen „apróságokra”. Bár az elázott kamera és az ellopott pénztárca is az utazásaihoz tartozott, nem reagálta túl a dolgokat, hiszen tudja, hogy nem érdemes, és nem is szokott ráparázni semmire.

Hogy milyen volt Mexikó? Hiányzott az európai hangulat. Életvidám, kellemes csalódás, mégis más. Az utazást stoppolással oldotta meg párjával együtt, ami barátaik szerint veszélyes vállalkozás volt, ők viszont határtalan kalandként élték meg. Hostelekben, barátságos titokzatos idegeneknél szálltak meg. Mi ez, ha nem bevállalós stílus? Rengeteg barátra találtak addig ismeretlen személyekben, és még a román nyelvnek is hasznát vették, hiszen a mexikóiak nem értették az angol nyelvet, ők meg nem beszéltek spanyolul. A román és a spanyol egyvelege viszont bejött, és lám, már hús nélkül is jó a quesadilla.

Hogy mi motiválta a fiatal lányt? Középiskolás korában több felsőbb évest látott Európában stoppolni. Megkívánta. Eljátszadozott a gondolattal, hogy vajon tényleg olyan sokat kell-e dolgozni egy több ezer kilométeres utazáshoz. Vagy nem kell nagyban gondolkodni, egyszerűen csak sodródni kell az árral, picinyke tervezésekkel? Barátjával, Bálinttal 2015-ben kezdték meg utazgatós kalandjaikat. Minden megtakarított pénzüket, minden idejüket erre költötték. Végül azért indította a You Can Travel on a Budget Instagram-fiókját, hogy megmutassa az embereknek, ez tényleg lehetséges. „Ilyen van, és egyetemista vagyok, emberek. Megcsináltam, ti is megtehetitek. Hogy nincs semmi tőkéd? Tanulj! Lesz ösztöndíjad és azzal mehetsz bárhová” – bátorította közönségét Anna.

Sokat keresgélt az utazóbloggerek között, és bántotta, hogy nincs hasonló tartalom az erdélyi magyar fiatalok körében. Ha pedig nincs, miért is ne lenne ő az első? Bloggerek tanácsait követve pakolta be utazótáskáját attól függően, hová tartottak éppen. „Mindenképp érdemes utánanézni egy már azon a helyen tanyázó low budget bloggernek, hogy mivel is vészeli át a mindennapokat az ismeretlen környezetben. Nem muszáj, ám ha az Északi-sarkra kerülsz, jobb lenne nem megfogni a kocogány egeret” – közölte.

Vajon hogyan éli meg egy örök utazó világlátó a pandémiát? Pihenésképpen? Átgondolja az életét? Anna szerint azok a napok, amelyeken utazott, nagyon hasonlóan telnek azokhoz, amelyeket jelenleg átél, és ebben kulcsszerepe van a pozitív gondolkodásának. Aktívan szereti megélni a mindennapjait, persze az megnehezíti a dolgát, hogy a hétköznapi tevékenységeket kell másféleképpen átélnie, de volt már nagyobb gondja is utazásai alatt.

Végül igen jó tanáccsal köszönt el tőlünk: „Éld meg szakmaként az utazgatást, őszinte tartalmat ossz meg a közösségi médiával és mutasd meg, hogy ez igaz és ez egy lehetőség. Ne szalaszd el!”

Hozzászólások