Az elmúlt évek legfurább szessziója előtt állunk. Hiába hittem az első három félév után, hogy már nem érhet meglepetés, a vírus közbeszólt. A távoktatás komoly nehézségeket okozott mindenkinek, sok tantárgynál kellett eltérni az eredeti tervtől. Rajtunk és a tanárokon is gyakran érezhető volt a tanácstalanság, hiszen erre a helyzetre tökéletes megoldás nincs. Nekem is hetekre volt szükségem az alkalmazkodáshoz.

Talán senkinek nem mondok újat azzal, hogy otthoni környezetben nem egyszerű az egyetemi dolgokra koncentrálni. A Zoomon tartott órák közben könnyen „eltévedhettünk” a net egyéb platformjain. Nem könnyű egész nap ugyanazt a képernyőt bámulni, jobban leszívta az energiámat, mint bármi más. A távoktatás időszakának tehát kevés pozitívuma volt, az egyik mindenképpen az, hogy nemsokára vége. Még szerencse, hogy a szesszió nekünk csak három-négy vizsgából fog állni, más szakokon durvább a helyzet. Az elmúlt időben néhány infós ismerősömmel beszéltem erről. Kiderült, hogy náluk sem csekélyebb a tanácstalanság, mint a mi karunkon. Van olyan tanáruk, aki nem várja el, hogy vizsga közben bekapcsolják a kamerát, más pedig egyszerre kettőt és képernyőmegosztást is kér. Elmondásuk szerint nem könnyű úgy jól teljesíteni, ha tudják, hogy figyelik őket (Big Brother feeling). Az orvosin is hasonló a helyzet, ott állítólag a feleltetés a leggyakoribb megoldás. Ezeken a szakokon egyébként sem lenne leányálom a vizsgaidőszak, de azt például elképzelni sem tudom, hogy a sportosoknál hogyan oldják meg. Néhány héttel ezelőtt többen is azzal biztattak, hogy az itthoni szesszió gyerekjáték lesz, mert észrevétlenül igénybe vehetünk bármilyen külső segítséget.

Már akkor sejtettem, hogy ez az elmélet túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Egyes feladatoknál ugyanis szinte teljesen mindegy, hogy a kanapén vagy a tanterem padjában ülve írja meg az ember. Erre az első parciálisom mutatott rá, ahol inkább a kreativitás számított, mint a tudás. Még most sem tudom eldönteni, hogy könnyebb lesz-e így a szesszió, mint máskor, de idén sem fogok éjjeleket készülni rá. Abban az egyben biztos vagyok, hogy ezt a félévet nehéz lesz kitörölni az emlékezetemből.

Hozzászólások