Felmerül egy megrázó téma. Sokakat érinthet. Hiteles információ gyűjtése következik. Írott forrás találása. Beszélni hajlandó emberek felkeresése. Megszólaltatni áldozatokat és elkövetőket. Ártatlanokat és bűnösöket. Valahogy át kell látni a rendszert. Majd jön a sztori megírása. Mérlegelés a kollégákkal a kockázatokról. Publikálás.

Tom McCarthy Oscar-díjas Spotlight című filmje megrendítő, szinte sokkoló történetet mutat be 2001-ből: a Boston Globe újságírói az egyházban elkövetett szexuális visszaélések ügyében kezdenek el nyomozni. A film címét adó újságírócsoport a bűnügyi hírekre, nyomozásokra specializálódott. Felfedezik, hogy a bostoni katolikus egyház már évtizedek óta eltussolja azokat a szexuális visszaéléseket, amelyeket az egyházi alkalmazottak (papok) híveikkel követtek és folyamatosan elkövetnek. A zsurnalisztacsapat hosszú hónapokon át tartó munkával és kitartással próbálja felszínre hozni az igazságot, de arra is eredményesen rámutatnak, hogy az újságírói munka milyen fontos szerepet játszhat az igazság megismerésében és a társadalom alakításában.

Noha a rendezői és operatőri munka önmagában elég lenne ahhoz, hogy átjöjjön a képernyőn keresztül a szerkesztőségi nyomozómunka nyomasztó, sötét hangulata, erre rátesznek egy lapáttal a színészek is. Hitelességük, szenvedélyük és kifejezéseik nagyon élethűen mesélik el a 2001-es történetet, a nézők kétségkívül átérzik az események tragikusságát és súlyát. Az újságírók szerepében Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams és Brian d’Arcy James láthatóak. Keaton alakítja a Spotlight vezető szerkesztőjét, Walter Robbinsont, aki elkötelezettségével segíti a nyomozást. Mark Ruffalo a szenvedélyes és már-már „megszállott” újságíró, Michael Rezendes szerepét játssza: mindenekfelett ragaszkodik az igazság felderítéséhez. McAdams a nyugodt és eltökélt Sacha Pfeiffer bőrébe bújt, d’Arcy James pedig Matt Carroll újságírót játssza, aki leginkább az adatok és a statisztikák feldolgozásáért felelt. A mellékszereplők között olyan nevek is feltűnnek, mint Stanley Tucci, aki a bostoni ügyész szerepét alakítja, vagy Liev Schreiber, aki a Boston Globe új főszerkesztőjét, Marty Baront játssza.

A film több díjat is elnyert: a legrangosabb az Oscar-díj a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Számos más jelölésben is részesült a Spotlight (például BAFTA Awards, Kinema Junpo Awards, Golden Globes), de még a filmben szereplő színészeknek is sikerült díjakat bezsebelniük remek alakításukért. Például Mark Ruffalo az Észak-Karolinai Filmkritikusok Szövetségének (North Carolina Film Critics Association) legjobb férfi szereplő díját nyerte el.

Érzelmes és tragikus filmről beszélünk, amely nemcsak simán a katolikus egyházban elkövetett visszaéléseket mutatja be tényszerűen. Az áldozatok történetei, lelkiállapotai is nagy hangsúlyt kapnak a Spotlightban, és talán emiatt számítanak a megható jelenetek a legemlékezetesebbeknek. Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a lassan kibontakozó történeteket, a nyomozást, az igazság felderítését mindenek felett, és az igaz sztorikon alapuló adaptációkat.

 

Kép forrása: imdb

Hozzászólások