Kedvenc mindenünk a... bicikliút!

 

Találós kérdés

Melyik az a közlekedési eszköz, amelyhez sem üzemanyag, sem jogosítvány nem kell, és ami sportot igénylő lényéből fakadóan biztosítja számunkra a hosszú élet titkát? Mi a neve annak a nagyon hasznos jószágnak, ami kevés helyet foglal, számos parkolási lehetőséget kínál, és könnyen megbirkózik a forgalmi akadályokkal is? Bár a leírás Mátyás király lovára is ráillik, most mégsem a négylábú igavonó állatról, hanem a környezetkímélő kerékpárról van szó. Persze, a ló is éppen annyira környezetkímélő, mint egy bicikli, de mára már csak városunk királya rendelkezik ilyen kiváltságos forgalmi engedéllyel.

Még kérek pár kerékpár utat Kolozsvárra!

Kolozsvárnak sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy az európai kerékpárutakkal vetekedni tudjon. A kincses város közel 19 km hosszú bicikliút-hálózatának kiépítése évek óta a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal célkitűzései közé tartozik. A jelenlegi kerékpározási feltételek sok bicikliző közlekedését megnehezítik. A megkérdezett kolozsvári egyetemisták egyöntetűen úgy vélekednek, hogy igen kevés bicikliút létesült Kolozsváron az elmúlt években, ráadásul ahol van, ott nincs elkülönítve a járdától: „Szép és jó, hogy legalább vannak, de kívánnivalót hagynak maguk után. Jobban el kellene különíteni őket, ezzel is elősegítenék a biciklizők gördülékenyebb közlekedését. A Deák Ferenc utcán ugyanakkor sokan pofátlanul ráparkolnak a biciklisávra, és ez nagyon idegesítő tud lenni.” – hangsúlyozta Lehel, kinek évek óta legfőbb közlekedési eszköze Kolozsváron, a bicikli. Olyanok is akadnak, akik a járókelők hozzáállásával sincsenek megbékélve: „Szerintem a központban viszonylag jól ki vannak dolgozva a kerékpárutak, de a gyalogosok a bicikliutakon járnak. Hiába csengetek, nem állnak félre. Én azt szeretném a legjobban, ha a bicikliutak a járda és az út között lennének, mint pl. a Diákház mellett, mert akkor senki sem foglalná el senkinek az útját.” –mondta Dóra, harmadéves bringás egyetemista.

a

Kritikus a helyzet

            A mára már jól ismert városi kerékpáros felvonulást minden hónap utolsó péntekén tartják meg világszerte. A Critical Mass célja, hogy felhívja a figyelmet a biciklizőkre, és népszerűsítse a kerékpáros közlekedést. Kolozsváron április 25-én volt a legutolsó ilyen biciklis felvonulás, amelyen kortól függetlenül vehettek részt a városlakók. Lehel legutóbb is azért csatlakozott a hosszan kígyózó biciklisorhoz, mert fontosnak tartja, hogy még több bicikliúttal gazdagodjon a város, és hogy még több ember megszeresse a biciklizést, hiszen így nem lenne mindig egy rémálom a kolozsvári forgalom a délutáni órákban. Másrészt pedig jó látni, hogy amikor szép az idő, kijön vagy kétszáz vidám bicikliző erre a megmozdulásra tekerni egyet – tette hozzá a rendszeres biciklihasználó.

 

Van azért remény: Kolozsvár Teker!

            Kolozsvár híres változatos programkínálatáról – nincs ez másképp a biciklizéssel sem. Kerekes Endre Tibor, a Kolozsvár Teker Kerékpárklub tagja elmondta, hogy a sportklubot 2009-ben alapították a biciklizés, mint életstílus népszerűsítése céljából: „A sportklub megalakulását követően évente hat hegyikerékpár versenyt szerveztünk, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szólt. Most áttértünk a maraton típusú versenyekre, amiből három ilyen verseny lesz évente.” A Kolozsvár Teker emellett külön gyerekeknek is meghirdet versenyeket, amelyeknek az a célja, hogy a gyerekek megtanulják a helyes közlekedési szabályokat – egészítette ki a sportklub tagja. Kerekes Endre szerint a startnál levő emberek száma évről évre nő, ami azt jelenti, hogy az emberek szeretnek részt venni a versenyeken, és hogy a klub is jól végzi a dolgát.

autojardan

Két keréken a XXI. században

            Románia az utolsó előtti helyen áll egy 2013-as, az Európai Biciklisek Szövetsége által készített kerékpáros infógrafikán, melyben az EU-s országok biciklizési szokásait hasonlították össze. Dánia, Hollandia és Svédország állnak a lista elején, hiszen ők nagy jelentőséget tulajdonítanak országukban a biciklikultúrának. Malvina jelenleg Barendrechtben, Hollandiában él, és saját tapasztalatból állítja, hogy ott már általános iskolában oktatják a kerékpárral való közlekedés módját, és hogy egy két éves gyereknek legalább fabiciklije van: „A hollandok szeretnek minél kevésbé környezetszennyező járműveket használni, nem beszélve arról, hogy itt tökéletesen kiépített bicikliutak vannak. Teljesen megoldották ezeket, és a legtöbbször a biciklinek elsőbbsége van az autóval szemben. A bicikliút a körforgalomba is bevezet, és mivel sokan bicikliznek, nagyon kell rájuk figyelni autóval.”

Meteorológiai előrejelzés biciklizőknek

Az elkövetkezendő időszakban remélhetőleg Kolozsváron is megerősödik a nyugati szél, és a felhőzet helyett a bicikliutak vastagszanak majd meg. A légszennyező anyagok mennyisége pedig az egészségügyi határérték fölé fog kerülni, ha a Polgármesteri Hivatal nem tesz valamit a bicikliút-hálózat megfelelő kiépítéséért. Mindazonáltal a városra kiadott elsőfokú riasztás is csak akkor fog megszűnni, ha Kolozsvárból is bicikliváros lesz.

Hozzászólások