„Tudtad, ha egy lány nem veszti el gimnáziumig a szüzességét, akkor a barátnői Tinderen keresnek neki valakit, hogy elvegye?” Ez az idézet egy Ted x-es előadáson hangzott el, amelynek témája a mostani generáció realisztikus bemutatása volt. És ijesztően nagy a relevanciája ennek a mondatnak.

Mára már teljesen átalakult párválasztási szokások uralkodnak a Z generációban. Ezek a szokások pedig jócskán eltérnek az előző nemzedék ismerkedési hagyományaitól. Az értékek teljes mértékben átalakultak és felcserélődtek. Ezzel nap mint nap szembesülnek egyes fiatalok. No, nem az én és társaim évfolyama, hiszen friss és kétségbeesett húszévesként a Tinderen túl is létezik világ számunkra (tisztelet a kivételnek, akiknek mégsem). De példaként a húgom ezt a generációt képviseli. Nemrég múlt tizennégy. És manapság már nincs az a korosztály, akinek az életét valamiféle módon a közösségi média vagy az okostelefonok ne befolyásolnák.

És ha már Tinder… Ennek az alkalmazásnak köszönhető az, hogy az Z generációból ténylegesen kihalni látszanak a társadalmi normák rég bevált értékei. A kapcsolatokat teljesen más módszerekkel alakítják ki, leginkább személytelenül és szárazon. Mert nem valós, érzett tapasztalatokból, élményekből táplálkoznak, a négy fal mögül ki sem kell mozdulniuk ahhoz, hogy Réka meglássa Peti igencsak vonzó küllemét, ennek hatására pedig természetesen jobbra húzza az ujját a képernyőn. Réka így már meg is találta „élete szerelmét”. Minden különösebb erőfeszítés nélkül. Egy húzásra. Csak nehogy kiderüljön, hogy Peti nem húsz, hanem negyvenöt, és nem is mérnöknek tanul, hanem egy kétségbeesett villanyszerelő.
Fotó: unsplash-logorawpixel

Hozzászólások