Volt már úgy, hogy suhanó képek egyvelege betöltötte gondolataidat? Esetleg úgy, hogy a nagy rengetegben egyszer csak előbújt néhány kínos, szomorú vagy szenvedéllyel teli kép, amire legszívesebben nem gondolnál vissza soha? Biztos, hogy igen. Akármennyire is el van foglalva az ember vagy akárhány problémával küzd nap mint nap, az agyban a gondolatok nagyon sokszor olyan helyekre szállnak, ahol egyes pillanatokban nincs mit keressenek. Ezek a gondolatok kis szörnyecskék, amelyek általában abban a pár boldogságos vagy nagyon nem megfelelő momentumban másznak ki, amikor leginkább önfeledten élnéd az életet vagy az órára/munkára figyelnél. A rossz gondolataid áramlását csak úgy lehet megakadályozni, hogyha ezernyi örömteli élménnyel töltöd meg képzeletbeli tarsolyodat és azzal is, hogy rengeteg embert ismersz meg. Így aztán többnyire eltörpül az érzés, hogy te vagy a világon a legboldogtalanabb ember, mivel az emberekkel együtt saját mumusait is megismerjük. Ezek pedig ráébresztenek arra, hogy nem te vagy egyedül a sok bajjal, hanem más is hasonló démonokkal küzd. A kínos és egyéb gondolatokat csak úgy hessegetheted el, hogy azon nyomban más dologra gondolsz, mert ha nem, akkor rákvörös leszel.

De mit kell akkor csinálni, hogyha az a rossz démon satuba szorít és fojtogatva elvárja, hogy belemerülj negatív gondolataid legmélyebb bugyraiba? Ilyenkor a leginkább ajánlott kiereszteni magadból a sok negatív dolgot. Van, aki sír, panaszkodik vagy sajnáltatja magát. De van, aki véget nem érő, mindennel megfűszerezett éjszakába veti bele magát. Ez is egy alternatíva, de nem igazán válik be. Utána leginkább üres maradsz, és még jobban vágysz arra, hogy ne maradj egyedül a gondolataiddal. Én leginkább az olvasástól és írástól könnyebbülök meg, már rég nem a sírástól.

Gondolom, sokan felteszik a kérdést: ha összevisszaság van a gondolataidban, lehet-e rendet csinálni köztük. Csomó erőfeszítéssel és akarattal bizony lehet. Sok év kell hozzá, hogy az ember megfejtse gondolatai mivoltát és titkát, de nem lehetetlen. Dilemma, hogy van-e elég ideje az embernek és megéri-e neki ezt végigcsinálni. Főleg ebben a rohanó világban…

Hozzászólások