Szééétcsapta magát Kolozsvár a USNK-vel

Már nagyon vártuk őket. Eddig főleg a távolból vagy még inkább a távolba szurkoltunk nekik, mobiljainkra tapadva azokon a bizonyos szombat estéken. Ismerős jelenetek, ugye? Most végre hazajöttek, és együtt bulizhattunk a USNK-vel Kolozsváron!

A 2018-as X-faktor ismét nagy tehetségeket mutatott be. Együttes erővel szurkolt mindenki a kolozsvári USNK-nak, amely Nimród és Kundi együttes tehetségével született. A fináléba jutott fiúk győzelme büszkeséggel töltötte el a kolozsváriak szívét. Rengeteg fellépés, zenélés vette kezdetét életükben a verseny után és ez alól a hazai előadásuk se lehetett kivétel. A buzgó rajongók január 10-én Kolozsváron, az After Eight – Coctail Clubban őrjönghettek, énekelhették velük együtt számaikat, a Prestige Party és a KMDSZ közreműködésével ugyanis szülővárosukban is felléphettek. Ezen a csütörtöki estén két koncertre is sor került, mivel hatalmas volt az érdeklődés. Fél kilenctől a kiskorúakkal koncerteztek, majd éjfélkor kezdetét vette a nagykorúak szórakoztatása is.

Még a gyerekek is kívülről fújják…

A klubban a fiúk első koncertjére készülődve a gyerekek zsibongva iszogatták kóláikat, energiaitalukat. Az őket elkísérő nagymamák, nagytaták, anyukák és apukák ordítozó ifjoncaik után futkorászva várták a műsor kezdetét vagy annak végét. A kamasz gyerekek a sok cukros italtól megvadulva gyülekeztek a színpad elé, néhány a kanapén mászva ordibálta az X-Faktor győzteseinek nevét. „Jó érzés itt lenni, otthoni közönség előtt. Remélem ti is örültök nekünk, úgy, mint mi nektek.” – hangzott el egy kis köszöntő, miután színpadra léptek. Első számuk az Intro című bemutató daluk volt, amellyel a történetük elkezdődött. Ezeket követték magyar slágereik, amelyeket vicces felvezetésekkel mutattak be, utalva itt az elfogyasztott italokra, majd az azt követő szétcsapott állapotra, aztán pár angol számukra is sor került. A gyerekek, kamaszok eszméletlen közönség voltak, hiszen ezek a kis emberek tökéletesen énekelték a számok minden egyes sorát. „Még a gyerekek is kívülről fújják a legmocskosabb szövegeiket is.” – jegyezte meg egy résztvevő. Előadásukat a Posztolj! című számukkal zárták, amely az X-Faktor óta hatalmas népszerűségre tett szert. A kislurkók akkora odaadással énekeltek és partiztak, hogy a USNK-t kétszer is visszatapsolták. A tánc se maradt el, a lányok elsősorban képeket csináltak, a fiúk eszeveszett fejrázásba kezdtek.

„Nem vagyunk nagy fanok, csupán egyik barátunk kedvéért jöttünk, ez volt a szülinapi ajándéka tőlünk. Azért mi is imádjuk a UBSB-t, elnézést USNK-t, zseniális szövegeik vannak, eredeti, vagány emberek, de úgy gondolom fullba le van koppintva a nagy rapperekről, gondolok most a folytonos ya, ya beszólásokra”. – vélekedett egy nagykorú résztvevő. Egy 9 éves kisfiú is elmondta véleményét, a nagy izgalomtól elejtette pepsis üvegét: „Az X-Faktorban is nekik szurkoltam, a koncert jól telt, majdnem ismerem az egész számukat, a kedvencem a Posztolj”. A vélemények megoszlottak azzal kapcsolatosan, hogy a magyar vagy angol zenék tetszenek-e jobban: „Nem igazán szeretem a magyar számaikat, inkább angolt hallgatok, amelyek közül a No Riches a kedvencem. Persze imádom őket és nagyon tetszett az az élmény, amelyet ezen az estén nyújtottak.” – mesélte az egyik koncertező.

Önbizalomhiánytól az első lemezig, saját lemezkiadóig

Az első fellépés végén az anyukák gyerekeikkel tömegesen nyomultak kabátjaikért, de a bátrabbak még maradtak egy kis táncra. Egy óra elteltével kiürült a terem, készítették a következő fellépésre, közben sajtótalálkozó vette kezdetét. Itt a fiúktól megtudhattuk, hogy egy iskolába jártak már első osztálytól, de nem ismerték személyesen egymást. Aztán később egy házibuliban ismerkedtek meg Nimródnál. Az is véletlenül derült ki, egy közös nóta dúdolása közben, hogy mindketten rappelnek, ezután kezdtek saját rap számokat gyártani. Kezdetben csak barátok előtt léptek fel, ez max 40 személyt jelentett. „Ők ugyebár nem mondják meg, ha valami rossz” – mondta nevetve Kund. A tavalyi X-Faktorban megjelent Tóth Bettina, aki a rap műfajt képviselte,  volt az a pont, amikor eldöntötték, ők is jelentkeznek, talán nekik is lesz esélyük a rappel érvényesülni. Aztán szóhoz sem jutottak, amikor az első fellépés után mind a négy mentor felállva tapsolt nekik. „Jó érzés volt olyan emberek pozitív visszajelzését hallani, akik már elértek valamit” – mondták. A versenybe önbizalomhiányosan jelentkeztek, csak annyit akartak, hogy néhány adásban megjelenjenek, majd hazajőve helyeket kérleljenek, ahol felléphetnek. Nos, úgy tűnik a helyek kérlelik őket. „A markunkba csöppent, mi kell felnőjünk a feladathoz” – mondták el a fiúk a nem remélt sikerről.

Még mindig nagyon furcsa, amikor egy bevásárlóközpontban mindenki őket nézi vagy amikor leülnek enni, és érzik magukon a kíváncsi szempárokat, nem beszélve a közös szelfizésekről. Aztán a szerzeményeikre terelve a szót kifejtették, hogy az elején féltek a magyar számoktól, nem tudták, a közönség hogyan fogadja majd ezeket, de megnyugvásukra az összeset kívülről fújják, akár a legkisebbek is, ahogy ez a koncerten is kiderült. A gyökereiktől természetesen nem szakadnak el, tehát angol számok is kilátásban vannak, de a magyarok sem maradnak el. És hogy hol folytatják karrierjüket? Mivel a legtöbb fellépés Magyarországon van, ezért a legészszerűbb, hogy odaköltözzenek, de a távoli jövőről még ők sem tudtak nyilatkozni.

Megtudtuk továbbá azt is, hogy a Posztolj! című számuk megjelenésekor Alex már felvetette, hogy ezzel jelentkezzenek A Dalba, de azt nem gondolták, hogy be is kerülnek vele. Meglepetés volt, amikor ez kiderült. Mégsem ez, hanem a Szétcsaptam! az a szám, ami elmondásuk szerint a legközelebb áll hozzuk. A jövőre nézve pedig remélik, hogy egyszer lesz egy saját, független lemezkiadó cégük, és hogy segíthetnek majd másoknak ők is, mint ahogyan Alex tette ezt velük. Az első lemezük megjelenése tavaszra várható.

Egy rádiós interjújukban elhangzott, hogy Alex-szel voltak kisebb konfliktusaik bizonyos számokat illetően, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, melyek voltak ezek. Kérdésünkre kifejtették, ez csak annyiból állt, hogy nem érezték magukénak a szövegeket, ezeket rögtön el is vetették. A #tevagya című számnál mégis kicsit féltek, mert addig szövegeik társadalomkritikáról szóltak, itt pedig egy másik oldalukat mutatták meg, de a rajongók ezt is jól fogadták. Megkérdeztük, miért épp Hiróval szeretnének közös munkát, ahogyan a rádióinterjúban elhangzott, erre azt felelték, hogy őt Alex által ismerték meg, és úgy látják, vele tudnának közösen dolgozni, bár a szövegeit nem feltétlenül érzik magukhoz közel állóknak, viszont Hirónak is van az övékéhez hasonló egy-két kétértelmű dala.

A sajtótalálkozó után a terem ismét megtelt, most már nem gyerekekkel, a kicsivel idősebb korosztály is kíváncsi volt a fiúk fellépésére. Koncert előtt kisebb buli vette kezdetét, a fiúkra ugyanis várni kellett egy keveset, de a rajongók kitartottak, energiájuk nem fogyott el a koncert kezdete előtt, sőt talán épp arra jött meg: együtt üvöltötték a rap szövegeket a USNK tagjaival, és nem csak a magyart, egyes angol számokat is kívülről fújtak. A fiúk fellépését vastaps kísérte, és visszatapsolták őket második színpadra lépésük alkalmával is. Várjuk a következőt!

Fotó: Wolf Petra

Hozzászólások