Wc mustra Kolozsvár kocsmáiban

Egy-egy kolozsvári kocsma nem csak szolgáltató-ipari egységként lép be az egyetemisták életébe, sokkal inkább, mint az itt töltött három-öt év fontos helyszínei. Itt voltam szerelmes, ide jártam a lefáradt napokon, amott írtam meg az államvizsgámat. Ott találkoztam kortárs költőkkel, festőkkel, rendezőkkel, még politikusokkal is.

Ma már azonban nem elég, ha egy kocsma, kávézó csak a kötelező elvárásoknak tesz eleget. Jó azért, ha időnként programokat szolgáltat, a kínálatában van valami különleges, a helység berendezése ízléses, nem csak kényelmes, vagy hasznos. Sőt, sokszor az is meggyőző tud lenni, ha egy amúgy kellemes helynek hasonlóan stílusos a mellékhelyisége. Ugyanígy elriasztó tud lenni, ha amúgy egy mutatós helyről alig várjuk, hogy hazaérjünk, mert rossz elmenni a wc-re.

A következő képsorokkal Kolozsvár egyetemisták által kedvelt, és az ő zsebükhöz mért kocsma/kávézó mellékhelyiségeit listáztuk.

csizma2+

A La Cizmărie jellemzője, hogy a bútorok raklapokból, a dekor elemek pedig réges-rég hordott cipőkből vannak kialakítva. Hasonló módon a wc-n is cipőkkel, cipősarkakkal találkozni.

soviet+

Habár maga a mellékhelyiség nem hoz semmi újat és kellemes érzést, a matrjoska babát mintázó jelzések egészen eredetiek.

yolka

A világ egyik leggyönyörűbb helye, és most tekintsünk el attól, hogy az ablakból kitekintve egyenest a Szent Mihály templom magasodik fölénk. A sok zöld növénnyel, a különböző dekor elemekkel már amúgy is a szívünkbe költözött a hely. Hát még akkor, mikor megláttuk, hogy a kevésbé hangsúlyos helyek is ugyanolyan gondosan és szépen kialakítottak. A kőburkolat, a kőtálak kagylókként való használatát láttuk már máshol is. Itt azonban minden sokkal inkább összehangolt.

papillon1

Talán az egyik legnyitottabb, barátságosabb hely a felsoroltak közül. A mellékhelyiség világos, nem elbujdosni megyünk oda, a zöld növények meg itt is kellemesen hatnak. S arról még nem is beszéltünk, hogy egy egész könyves polcot bocsátanak a rendelkezésünkre, hogy szórakoztató legyen az is, amikor elszakítjuk magunkat a társaságtól.

 atelier+

Az Atelier Cafét nem azért szeretjük, mert épp csak be kell esni a Memoról. Nem is azért mert olyan sejde szép lenne a mosdó. Sokkal inkább azért, mert miközben várakozunk a sorunkra, az összes leendő programot végig szemlézhetjük, ugyanis itt a falakat plakátarmada díszíti.

koffer3

koffer4

A Koffer kávé és könyvesbolt már önmagában a világ legaranyosabb helye. De nekik sikerült az is, hogy egy aprócska lyukból barátságos kis zugot hozzanak létre. A csipkék a falon, az apró képecskék, a sárga fal megnyugtat, mint ez a hely úgy egészében. Mindig, minden körülmény között.

mustache1

Elrettentő példaként pedig jöjjön egy központ közeli hely, ahol a toló műanyag ajtó mögött egy pici lyuk vár, s még ott sem tudsz könnyíteni magadon, alig van hely a sörösládák miatt.

Hozzászólások