Rettenetes édességzabáló vagyok. És sajnos nemcsak édesség. Az egyetlen jó a táplálkozásomban az az, hogy nem szeretem a chipseket, de szerencsére szeretem a zöldségeket, gyümölcsöket, és csak nagyon ritkán iszom üdítőket. Szóval tulajdonképpen a spenóton kívül mindenevő vagyok.

Ahányszor elhatároztam már, hogy lefogyok, és egészségesebben élek, pontosan annyiszor fulladt hízásba a próbálkozásom. Ezért úgy döntöttem, hogy kihívás elé állítom magam. Ez nem újévi fogadalom, ez egy régi projekt, újabb lendülettel. Az életmódváltás a cél, de mindezt lassan, lépésről lépésre, hétről hétre próbálom létrehozni. Kísérletezem.

 

Magamat hívtam ki januárra, és azt a célt tűztem ki, hogy január 31-ig nem eszek édességet, gyors kaját és nem iszok alkoholt. Majdnem minden héten beülünk meginni egy sört, vagy forralt bort, ezeket az alkalmakat nagyon szeretem, de most sör helyett teát fogok rendelni, még akkor is, ha fennáll a veszélye annak, hogy megköveznek.

 

Az édesség utáni vágyat viszont nehezebb leküzdeni.  Azt mesélte egy ismerősöm, hogy ő, amikor fogyókúrázott, és nagyon kívánta az édességet, megivott néhány korty 0 kalóriás kólát, és az csillapította a nassolás utáni vágyát. Ezt a tanácsot én is megfogadtam, bár tudom, hogy egészségtelen, néha muszáj bevetni néhány trükköt saját magunk ellen.

Lejárt az első hónap, és három kilóval vagyok kevesebb. Persze ez csak az étkezésem megváltozásának köszönhetem, a többi hónap sokkal keservesebb lesz. Néha csaltam gyors kajával, ami miatt szidom is magam, viszont néha belefér. Egész januárban rettegtem attól, hogy feladom, vagy ha valami édeset eszek, akkor újra elkezdem a régi életmódomat. Viszont egyáltalán nem ettem édességet (néha azért ittam kólát), és nem fogyasztottam péksütit sem.

Nem sportoltam eleget, az igaz, de februárban rendszeressé fogom tenni az edzésre járást, tehát folytatom, amit elkezdtem. Igaz, egyre nehezebb, főleg, hogy szesszió volt. Most pedig az nehezíti, hogy itthon vagyok, és itt minden tele van kolbásszal, szalonnával, házi kenyérrel, dzsemes buktával, tepertős pogácsával stb.

Leírok pár tippet, amit igyekeztem betartani, és ami nekem bevált. Persze ezek saját tapasztalatok, de nem magam találtam ki, évek óta olvasgatok a témában, és követek minden egészséges Insta oldalt.

Tippek:

  1. Minden nap megiszok 2 liter vizet (ezt eddig is megtettem). Fontos a hidratáltság. Enyhíti az éhségérzetet is, valamint a bőrünk is meghálálja. Még jobb, ha beleteszünk a kulacsunkba pár szelet citromot, így még jó íze is lesz, és elnyomja a nassolás utáni vágyat.
  2. Főtt ételeket készítek, amiket felcsomagolok, és egy hosszú napon azt ebédelem.
  3. Ha csak tízóraira vagy uzsonnára van szükségem, akkor egy kicsi befőttesüvegbe teszek joghurtot, chia magot és mézet, amiket összekavarok. Vagy egy dobozba szeletelek fel almákat és az automatás Mars csoki vagy Bake Rolls helyett azt fogyasztom.
  4. Én utolsó pillanat után még öt percig alszom, így semmi esélyem rá, hogy reggel készítsek valamit. De este főzök zabot, megvárom, amíg kihűl, majd belerakom egy befőttesüvegbe, chia magot és fagyasztott áfonyát szórok rá, majd egy kevés mézet. Reggel, amikor nem bírok felkelni, csak a finomságra gondolok, hunyorogva kimegyek a konyhába, majd visszabújok az ágyamba, és megeszem. Addig pedig kitalálom, hogy mit veszek fel. Nem is vesz olyan sok időt igénybe és finom is.
  5. Ha nagyon megkívánok valamit, előtte elvégzek valamilyen házimunkát, mosogatok vagy pórszívózok, és amire befejezem, már nem is kívánom annyira, általában le tudok mondani róla.
  6. Nagyobb figyelmet fordítok magamra, evés helyett inkább bekenem magam testápolóval, kifestem a körmöm, pakolást rakok a hajamra/arcomra.
  7. Szinte minden mellé eszek zöldséget, és nagyobb arányban, mint ami mellé eszem.
  8. Nasi helyett csak gyümölcsöt fogyasztok.
  9. A kávé is elnyomja az édesség utáni sóvárgást.
  10. Nekifogok sportolni, és többet járok gyalog. Sportolás közben, ha már nem érzem motiváltnak magam, és abba akarom hagyni, magam elé képzelek valami szép ruhát, amibe most még nem férek bele, így lesz a 2 km szaladásból 4.

+1. Ha tudom, hogy aznap már nem akarok többet enni, fogat mosok. Ez egy ilyen nagyon vékony gát, ami valahol tudatja velem, hogy mára vége.

kiemelt kép:

unsplash-logoFab Lentz

Hozzászólások