Amikor először hallottam és olvastam Gréta Thunbergről, arról a tizenhat éves svéd lányról, aki egymagában tüntetett Stockholmban a klímaváltozás megállításáért, meghatott a története, elszomorítottak a felvételek, amelyeken ő szerepel, és valahogy ennyinél le is ragadtam.

Az ártatlan, beteg, de ezek ellenére határozott kislányt láttam benne, aki kiáll valamiért, aki tudja, hogyan kell képviselni a céljait. Nem gondoltam arra, hogy ő klímaharcosként kioszt majd politikusokat, tüntetéseket kezdeményez, megrémíti az emberiséget azzal, hogy mind meghalunk. Mindezek ellenére mégsem történik semmi. Azaz semmi több annál, hogy Grétát felkapja a média, összegyűjt 7,3 millió követőt Instagramon, a diákok egy része iskola helyett tüntetni jár, sokan meglátják a kislányban a következő forradalmárt, illetve az emberek véleménycikkeket osztogatnak róla és történetéről az interneten.

A tény, hogy Asperger-szindrómás kislányról beszélünk, elgondolkodtat, hogy honnan is kezdhetünk ítélni és melyek azok az érvek, amelyeket felhozhatunk ellene.

Bár napjainkban egyre gyakoribb, hogy a szülők leveszik a gondjukat csemetéjükről, és a csináld magad módszert alkalmazva „egyedül” hagyják érvényesülni gyermeküket a világban, mégis meglepő, hogy Gréta szülei karba tett kézzel végignézik, hogy a lány kimarad az iskolából, és gyermekként a médiasiker mellett megalázásoknak és ítélkezéseknek is ki van téve. Ellentmondanak minden vádnak, miszerint bármiféle promócióról volna szó, de néhány nappal Gréta feltűnése után megjelenik az édesanya önéletrajzi könyve, borítóján Grétával. Biztosan véletlenül válogathattak be egy róla készült fényképet.

Nem kérdéses, hogy Gréta különleges előadótehetséggel és személyiséggel van megáldva. Egy kislány, aki harcol, aki újat hoz, de eddig minden bizonnyal csak a média és egyes emberek szívébe lopta be magát. Bennem feltevődik a kérdés, hogy ha korához képest okos, tanult emberről beszélünk, akkor hol vannak a megoldások, amiket a kioktatás után javasolni tud?

Úgy gondolom, tudatában lenni annak, hogy nem jó irányba haladunk és szembeszegülni elnökökkel, hibáztatni parlamenti képviselőket és mindenkit, akit mi hibásnak találunk, még nem jelent semmit. A megoldási javaslatok viszont még mindig csak váratnak magukra. Nem mindennapi látvány és teremtmény Gréta, de nem lesz úttörő, sem megváltó. Híressé vált.

Ennyi.

Hozzászólások