Újra indult a Kultivál, a Kárpátmedencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál

Vasárnap zárult az első Kultivál, azaz a Kárpátmedencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, ami hat magyar régió kultúráját hivatott bemutatni, az onnan érkező fiatalok szemszögéből.  

Ha majd régi pompáját meghaladva fog ragyogni a fesztivál (a Kultivál elődje  az 1996-ban induló Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napok volt), a kolozsváriak büszkén mondhatják, hogy bizony nagy szerepük volt a fesztivál újraélesztésében, legalábbis annak a pár fiatalnak biztosan, akik a Kultivál megszervezését magukra vállalták. Az eredetileg vándorfesztiválként induló rendezvény célja, hogy a hat magyar lakta régiót (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Vajdaság és Magyarország) valamilyen szinten összehangolja, kölcsönösen bemutatva egymásnak a régió kultúráját, jellegzetességeit.

Így a programban a kultúra minden elképzelhető szegmense helyet kaphatott. Megfért egymás mellett (hiszen elég nagy a Bánffy-palota udvara) a népzene, a hagyományőrző harcművészetek, a színház, a fotóművészetek, vagy bármi más, ami egy adott magyar régióra jellemző lehet. Ott jártunkkor éppen az erdélyi régiót képviselő, Váróterem Projekt Parafabulák című elődadását láthatta az arra járó. A kolozsvári független szíházi társulat mellett a Szederinda Hagyományőrző Citeraegyüttes, a Passeggio Historikus Táncegyüttes és Agopcsa Andrea, mint fotográfus képviselte Erdélyt. Ha az érdeklődő türelmes volt, és nem túl éhes, akkor megvárhatta azt is, hogy a különböző régiók jellegzetességeit magában hordozó bográcsost is megkóstolja. Hiszen ahány ház, annyi szokás, hát még ha gasztró-kultúráról beszélünk.

kultival1

Lehet, hogy az aki, több évet töltött egyetemistaként Kolozsváron nem tudja, hogy hol volt a kolozsvári bíró háza, akit Mátyás királyurunk olyan csúnyán megbüntetett. Az ide érkező civil szervezetek, egyesületek azonban a Korzó Egyesület tematikus sétái révén betekintést nyerhettek Kolozsvár rejtett titkaiba, legyen szó akár a nagy király életéről, vagy ami talán még izgalmasabb, arról, hogy hogyan mulattak elődeink az egykori Kolozsváron.

A szervezők szerint már csak azért is fontos volt ennek a rendezvénynek a létrejötte, hogy az ifjúság szempontjából is bemutassák, milyen a magyar kultúra. Ugyanakkor úgy tartják, hogy a Kultivál előde egy olyan rendezvény volt, amit nem szabadna hagyni meghalni, hiszen határokon átívelő kapcsolatokat teremt magyar és magyar között.

A rendezvényt Miklós Gyuri gitárestjével zárult, majd a régiók fiataljai megismerhették, a kolozsvári magyar egyetemisták kedvelt helyét a Bulgakovot.

A cikk Mák Arany, kommunikációs felelőssel készült interjú alapján íródott.

A fényképeket Bethlendi Tamás készítette.

Hozzászólások