Rövid kis körkérdéseket tettünk fel nektek, egyetemistáknak az aktuális olvasmányaitokról. Hogy miért érdekes az, amiket szoktatok olvasni pont most? A válasz egyszerű. Április 15, Könyvturi | élőKönyvtár, a Kaszinóban. Ismerős már a téma? Igen, jól emlékszel, hogy olvastál már ilyet. A Perspektíva szerkesztői is készítettek egy ilyen körkérdéses cikket. Loptuk? Nem, nem loptuk az ötletet. Egy csapatban dolgozunk, mégpedig a Könyvturi | élőKönyvtár szervezőcsapatában. A két megjelent anyag között annyi csupán a különbség, hogy ők bölcsészkaros diákokat kérdeztek, míg mi bárkitől megkérdeztük, hogy van-e kötelező olvasmánya és azon kívül ideje olvasni.

Van-e háziolvasmányotok?

Műszakis hallgató: Nekünk csak első évben volt.

Ökológia szakos hallgató: Nekünk nincsenek kötelező olvasmányok.

Politológus: Ohhh, rengeteg. Elkezdve a klasszikus művektől, mint például Arisztotelésznek a Politikája, vagy Rousseau-é, meg ilyenek. Azon kívül minden más tantárgyból is van.

Gazdaság-infós hallgató: Igen, vannak szakkönyvek, amik programozással kapcsolatosak. Például van egy háromszáz-négyszáz oldalas tankönyv, ami csak arról szól, hogy hogyan kell egy bizonyos programot használni. Ezt nagyon nehéz anélkül elolvasni, hogy gyakorlatban is végeznéd.

Kommunikációs hallgató: Igen, politológiából főleg.

Film-fotó-média szakos hallgató: Nincsen.

   Melyik volt az az olvasmány, ami a legunalmasabb volt számodra?

Műszakis hallgató: Volt vagy hat könyv, de nem volt mind a hat unalmas. Egyet meg sem kaptam. Azt hiszem a Vak órásmester volt unalmas, ami egy szakkönyv.

Politológus: Ezek az olvasmányok nem feltétlenül unalmasak. Van például a Gender studies nevű tantárgyam, ahol feminista dolgokat tanulunk, ott elég érdekesek az olvasnivalók. Meg igazából a klasszikus művek is izgalmasak. Viszont a jogi olvasmányokat nem szeretem.

Gazdaság-infós hallgató: Egy webdesign-al kapcsolatos könyv. Mármint nem unalmas, de abból nem tanulunk semmit ha nem ülünk le a gép elé és nem csináljuk ugyanazt.

Kommunikációs hallgató: A legunalmasabb a Románia 19….úúú  már a címét sem tudom pontosan, de mindenképp a politikai olvasmányok a legunalmasabbak számomra.

 

Amikor nem szakkönyveket olvasol, miket szoktál olvasni?

Ökológiás: Wass Albertet. Mindenfélét, ami regény. Nem kötelezően magyar írótól. Sience fiction, mint például az Eragon, olyasmi mint a Harry Potter. Leginkább a piros pöttyös könyveket szeretem.

Műszakis hallgató: Általában szépirodalmat. Nem magyar írótól, de magyarul. Paulo Coelho és hasonlókat. Inkább romantikus regényeket.

Politológus: Most éppen Bulgakov Mester és Margaritáját olvasom, csak nagyon lassan haladok vele, mert minden este amikor már időm van rá, akkor olyan fáradt vagyok, hogy egy oldal után elalszom.

Gazdaság-infós hallgató: Nagyon szeretek mindenbe beleolvasni. Ez nem azt jelenti, hogy nem is olvasom végig, de szeretem, amikor van öt-tíz percem este, akkor egy novellácskát el tudjak olvasni. De ez nem azt jelenti, hogy nem olvasok el egy regényt is, de szeretem ha a vége és az eleje úgy megvan egyben.

Kommunikációs hallgató: Müller Péter útravalókat szoktam olvasgatni elég sokat.

Film-fotó-média szakos hallgató: Az interneten szoktam leginkább olvasni. Onnan szoktam szerezni az információ nagy részét. Könyvből verseket szoktam olvasni inkább. Romantikusakat, például az egyik kedvencem Mihai Eminescu.

Melyik volt az első könyv, amit elolvastál? Emlékszel még rá?

Ökológiás hallgató: Igen, egy kalózos mesekönyv volt, és a könyvtárban olvastam el. Nagy piros borítója volt, azt hiszem nagyobb volt a könyv, mint én. Ami igazi regény volt, az a Gücülke volt.

Műszakis hallgató: Regény és amit olvastam?? Hűűű… az Aranyalmára és a Csipikére emlékszem.

Politológus: Hát a gyerekmeséken kívül az igazi könyv, azt hiszem a Pál utcai fiúk volt, vagy A kis herceg.

Gazdaság-infós hallgató: Azt hiszem, hogy a Vuk, de nem biztos.

Kommunikációs hallgató: A két Lotti volt, amit elsőre kiolvastam.

Film-fotós hallgató: Óz, a nagy varázsló… nem, nem is, előtte volt az Alice Csodaországban.

  Kedvenc kortárs íród van?

Műszakis hallgató: Paulo Coelho, mert olyan dolgokat ír, amiket lehet máshol nem hallok, és jó gondolatok vannak benne az életről.

Ökológiás hallgató: Nincs, nem is igazán ismerem őket.

Politós hallgató: Kortárs írókat nem nagyon olvasok.

Gazdaság-infós hallgató: -Kedvenc kortárs íróm Paulo Coelho.

Kommunikációs hallgató: Müller Péter.

Film-fotós hallgató: Franz Kafka.

Ha a világ összes könyve egy helyen lenne, mit választanál?

Ökológiás hallgató: Wass Alberttől nincsen meg a Kard és a kasza, de nem biztos, lehet, hogy valami piros pöttyös könyv lenne… Vagy mondjuk a Csontváros mind a négy kötete, vagy a Harry Potter írójától bármelyik.

Műszakis hallgató: Nem tudom, szerintem valami romantikus lenne. Ha nem is pont Coelhot, de valami hasonlót.

Politós hallgató: Most George Orwellnek az Állatfarmját választanám.

Gazdaság-infós hallgató: Azt hiszem valamit Máraitól.

Kommunikációs hallgató: Egy olyan könyvet, ami mindent leír a rendezvényszervezésről.

Film-fotós hallgató: Egy olyan könyvet, ami a menedzsmentről ír le mindent és max 50 oldalas.

  Van kedvenc idézeted?

Ökológiás hallgató: A Tizenhárom almafa azzal kezdődik, hogy amikor Isten megteremtette az embereket, akkor megteremtette a románokat és a magyarokat. Ez nem volt jó, mert ha magyarok voltak az élen, akkor a románok nem dolgoztak, s ha a románok voltak a vezetők, akkor a magyarok nem dolgoztak. S ezért megteremtette a székelyt, hogy legyen aki dolgozzon amikor a magyarok, és akkor is amikor a románok uralkodnak.

Műszakis hallgató: A fiatalok már csak ilyenek. Maguk szabják meg a határaikat és nem kérdezik, hogy a testük bírja-e, de a testük mindig bírja. Paulo Coelho: Veronika meg akar halni.

Politós hallgató: Van egy verse Kányádinak, de nem fog eszembe jutni. Egy négy szakaszos vers és az utolsó szakasza valami ilyesmi: Jönnek ámítók és újabb ámítások… és aztán nem lesznek forradalmak.

Gazdaság-infós hallgató: “Nem, nem, nincs itt semmi magyarázat, semmi okoskodás, semmi mentség. Nincs itt semmi, csak puszta, merő szeretet. Nem tudta ő, miért, mi oka van rá? Csak szeretett.” Jókai Mór: Az arany ember

Kommunikációs hallgató: Ahol az életben nehézségeid vannak, ahol a legnehezebb, ott erősödsz meg a legjobban. Müller Péter

Film-fotós hallgató: Kaffkát nem tudok idézni, de mondok Edgar Allan Poe-tól. A szakállal kapcsolatos… nem tudom, hogy hívták a csávót, de mondták neki, hogy milyen fura. Erre kérdezi, hogy miért? Mert látszik az arcod – kapta a választ. Ez nekem nagyon tetszett.

 

Ha akármelyik regény vagy mesehős lehetnél, ki lennél?

Műszakis hallgató: Nem tudom, kinek a bőrébe szeretnék belebújni… Talán Hamupipőkéébe, mert szerény is volt, dolgozott is, és mégis…

Ökológiás hallgató: Én magam. Nem azonosulnék senkivel.

Politós hallgató: Kosztolányi Dezső Esti Kornéljával, mert mindig azt teszi, amit akar.

Film-fotós hallgató: Rejtő Jenő egyik regényéből a sráccal. Nem jut eszembe a neve. Mindig boldogság vezérelte. Ami tett, azért tette, hogy azáltal boldog legyen. Mindig tudta, hogy mi az a döntés, ami a boldogság fele vezet.

 

 

Hozzászólások