Ismét azon szakaszába érkeztünk az évnek, amikor az egyetemista nyugodt életét megzavarja a három hétig tartó szenvedés. Igen, ez a szesszió, amit valljuk be, a háta közepére sem kíván a diák. Ám van rá mód, hogy könnyebben vészeljük át ezeket a napokat.

Lélekben már pár héttel szesszió előtt megkezdődik a felkészülés a vizsgákra: panaszkodni kezdünk. Nincs még egy olyan időszak, amikor ennyire jólesik siránkozni – főleg olyan személynek, akivel egy cipőben járunk – a nehéz tananyag, az utolsó pillanatra hagyott beadandók miatt, vagy egyszerűen azért, mert le kell ülni a könyv mellé, és hosszú napokat eltölteni ott. Jobb esetben tanulni is valamit belőle. Biztosan ismerős minden diák számára a pillanat, amikor lelkesen, nagy elhatározással hozzákezd teendőihez. A következő pillanatban azon kapja magát, hogy ilyen és ehhez hasonló üzeneteket küld barátainak: „Olyan nehéz, én nem bírom ezt a stresszt. Gyere, üljünk be valahova.” Az ilyen estékből lesz a reggelig tartó szórakozás, ami nem is baj, csak a felkészüléssel nem haladunk előre.

Léteznek olyan technikák, apró trükkök, amelyek segítenek, hogy produktívan töltsd el a napod, és mellette még szórakozásra is jusson időd. Nekem mindenképp megkönnyítették az előző vizsgaidőszakom napjait. Mivel a legutóbbi szessziókor úgyis megfogadtad, hogy többé nem a vizsga reggelén fogsz tanulni, így az alábbiakban egy nyugodtabb módját ismerheted meg a rád váró felkészülésnek.

A legelső lépés, hogy tervezd meg a napjaidat. Oszd be a napi teendőket fontossági sorrend szerint. Ha pontosan kijelölted, hogy aznap mivel kell foglalkoznod, már van egy segédeszköz a kezedben, ami eligazít, hogy ne zavarodj össze. Tudni fogod, hogy egy nap alatt mennyit haladhatsz, ez alapján megtervezheted a következő napokat is.

Nem árt korán felkelni. Ilyenkor sokkal hatékonyabban tanulhatsz, mert kipihentebb vagy. Reggel szánj időt arra, hogy magaddal foglalkozz. A napindító rutinod elvégzése után bele is vághatsz a feladatok elkészítésébe, olvasásba, jegyzetelésbe, tanulásba. Mire déli 12 óra lesz, nem fogod bánni, hogy korán keltél, mert a teendők egy részét be is fejezted.

Pihenni kötelező! Hiába szorít az idő, és úgy érzi az egyetemista, ebből bizony bukás lesz, lazítani akkor is kell. Ne terheld meg túlzottan magad, mert negatív következményei is lehetnek a pihenés elmulasztásának. Fáradékonyabb, ingerültebb, idegesebb leszel, nem tudsz koncentrálni. Egy egész napos tanulás után kijár az esti szórakozás. Ilyenkor feltöltődhetsz, rövid időre elengedheted magad, hogy másnap újult erővel kezdhess neki a tennivalónak.

Valójában mind tudjuk már, hogy „nem olyan vészes”, és „az ötös valahogy meglesz”, valamint „ha sikerül iszunk, ha meg nem, akkor is”, de ha pánikba esik az ember, a jó tanács és néhány hasznos tipp igazán megnyugtató tud lenni.

Hozzászólások