Jelentés az Európai Ifjúsági Fórumról

Örömzenével ünnepelték Várna 2017-es Európai Ifjúsági Fővárosa kinevezését. A Napoca szálló zsúfolásig telt fiatalokkal, mindenhonnan idegen szavakat hallani. Persze azért az angol, mint közös nyelv még mindig ott van, ha csak nem veszi át helyét a feltörekvőben lévő eszperantó.
A sokszínű társaság, amely körülbelül 250 lelket számlál, az Európai Ifjúsági Fórum keretén belül gyűlt össze a kontinens különböző pontjairól. A közös élményszerzés és interkulturális akadályok áthidalása mellett ifjúsági szervezetek börzéjét tekinthettük meg, és tanúi lehettünk négy esélyes város, Cascais (Portugália), Galway (Írország), Perugia (Olaszország) és Várna (Bulgária) utolsó hajrájának. Mivel Kolozsvár a jövő évi cím birtokosa, rajta volt a sor, hogy a fórumnak helyet adjon.
Várna egyébként harmadik alkalommal indult, és az első város Bulgáriából, amely megkapta a címet. 340 000-es lakosságának közel fele 35 év alatti. Innovatív programjukkal, oktatásban és társadalmi kérdésekben való elhivatottságukkal, valamint a fiatal vállalkozások bevonásával győzték meg a pártatlan zsűrit.

A címet Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, mint a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosának képviselője és az Európai Ifjúsági Fórum elnöke, Peter Matjašic közösen adták át. A polgármester rövidre fogott beszédében az elnökválasztások kapcsán felpezsgett aktív ifjúsági részvételről is említést tett.

Az ötnapos rendezvény egyik fontos bárki számára elérhető, nyílt programja holnap délelőtt 11 órától a Fórum plenáris előadására Demokrácia és részvétel címmel szintén a Napoca szállóban. Vendége Navracsics Tibor, az Európai Bizottság ifjúságpolitikai ügyekért felelős biztosa.

Hozzászólások