#kommnapok1

Minden év december eleje a harmadéves kommunikációs hallgatók talán egyik legkeményebb időszaka. Ekkor ugyanis az azelőtti két évben tanultakat kell éles-egyenesben bemutatni, egy komplex több napos rendezvény során. A tanáraikat még nem kérdeztük, de szerintünk jól vizsgáztak az ifjú rendezvényszervezők, felvéve a harcot az ilyen alkalmakkor felbukkanó összes gubanccal, a legnagyobb krízis helyzetekben is táncoltak. Ők szóltak előre, hogy fesztivál lesz.

Az idei VI. Kommunikációs Napok fő témája a fesztivál volt, az az állapot és a hozzákapcsolódó élmények, kultuszok, tárgyak, témakörök, amiket csak el tudunk képzelni. Egy olyan dolog, amit szinte minden diák megélt élete során. Csakhogy ezúttal, az őrült buli helyet, kicsit tudományosabban vizsgálva a dolgokat. Például annak tudományát, hogy hogyan tud kb. 20 jó barát egy akkora nagy  volumenű, sikeres fesztivált összehozni, mint az Electric Castle.

A fesztiváldivatról Hermann Veronika, magyarországi kultúrakutató és Keszeg Anna, a kommunikáció kar tanára tartottak előadást. Az első rész egy filozófia órának tűnt inkább, Hermann Veronika az identitás fogalmát körüljárva próbálta megértetni, hogy mennyire összefügg úgy divattal, mint fesztiváldivattal a kérdés. Habár talán kicsit száraz volt, egy teljes képet kaphattunk az identitás és fesztiválok szoros kapcsolatáról. Ezután Keszeg Anna a tulajdonképpeni divatról beszélt, képekkel illusztrálva mondanivalóját. Egy átfogó magyarázatot kaptunk a miért-ekről, hogyan-okról, a külföldi fesztiválok divatvilágairól, megtudhattunk hol és mi számít menőnek. Vagyis a gumicsizma a Glastonbury fesztiválon számít kultusznak (habár az idei Tusványoson is elengedhetetlen kellék lett), hipsteresebb a Newport és ha a Coachella-t választanánk, mindenképp hippisebbem kellene öltözzünk.

Kuti Klára fesztivál-kultusz-tárgyakról mesélt, virtuálisan körbejárhattuk a fesztiválok-múzeumát, olyan darabokat nézegetve (sokéves, kikopott karszalagok, rongyos fesztivál cipők stb.), amiket biztosan te is féltve rejtegetsz otthon. 

És, akkor ez még csak az első nagy nap volt. A VI. Kommunikációs Napok folytatásáról hamarosan részletesebben is olvashatsz.

Kép forrása: www.facebook.com/Kommunikációs Napok

Hozzászólások