„Hahó, hahó,  felkelés, ki az ágyból gólyák”, „Gyerünk, gyerünk, nem fekszünk vissza”, “hiába húzod a fejedre a takarót, attól még itt vagy”, “5 kör futás bemelegítésként!” – visszhangzott péntek hajnali 2 órakor a másodévesek ricsaja az emeleti pincelakásokban Torockón, ahová gólyatáborba utaztunk, mi, elsőéves újságírótanoncok.

A kiabálásokra álmos gólyákként, csak undok morgásokkal és magatartással tudtunk reagálni. ”Ne már, hiszen csak most kezdtem el álmodni” – siránkoztunk. ”Egész nap másztam azt a bazi nagy hegyet, s erre most fussak.”

 Amikor azt hiszed, hogy egy fárasztó hegyi túránál és egy izgalmas, tanár–diák eséssekkel töltött lefele útnál semmi sem rázhatja jobban össze a csapatot, ráadásként jön egy éjjeli feladat, amelynek során bekötött szemmel, csak a társaink utasító szavára kell eltolnunk egy csálé talicskát A pontból B-be, majd felettébb intellektuális kérdéseket megválaszolnunk, amelyet telefonnal a szemünkbe világítva, mint egy kínvallatáson, tesznek fel.

A Székelykő, ahogyan a szállásunkról látszott Fotó: Tompa Réka

A Székelykő, ahogyan a szállásunkról látszott
Fotó: Tompa Réka

Na jó, talán egy közös interjú készítés mégis csak jól összeköt, amely alatt kis csapatokra osztva próbáltuk megtudni a torockói lakosoktól, hogy hogyan viszonyulnak  Dr. Györgyfalvi Gábor természetgyógyász másnapi kézrátételes kezeléséhez. Interjúink alatt megtudtuk, hogy az alanyaink “hála az égnek egészségesek” nekik nem fáj sehol, sőt még egyesek bocit is tartanak és “mi ennek nagyon örültünk”. Képkollekciók készítésében is kipróbáltuk magunkat, mégpedig közmondások lefotózásával, amely során igazán elő kellett bújnia kreatív és problémamegoldó énünknek.
Aztán szombat este meg is tekinthettük műveinket, ahol tenyerünkbe bújva hallottuk/láttuk vissza magunkat, hogy épp hogyan tekerjük ki mondatainkat, többé-kevésbé sikeresen a kamera kedvéért, és kerülünk roppant nevetséges szituációba egy-egy váratlan válasz hallatán.

A filmvetítést borkostoló előzte meg, ahol 5 kitűnő erdélyi bort ízlelhettünk meg, miután elűződött minden gondunk, és másnap reggelre már be is teljesedett a pénteken még paradoxnak vélt tétel, hiszen végre CSOPORTTÁ VÁLTUNK.

Balázs Etelka

Hozzászólások