Iparággá vált a nyaralás, tavaly közel másfél milliárd turista mozdult meg a világon. Így hát nem csoda, hogy egyre több turisztikai korlátozás lép életbe. Izlandon a sok látogató súlyos károkat okoz a természetben, a Thai-öböl sem bír több turistával, ha megnéznéd a Plitvicei-tavakat, előzetesen regisztrálnod kell, és ez csak néhány példa a tömeges turizmus hátrányairól.Mondhatni, sok helyen már több a nézelődő, mint látványosság.

Turistából kalandorrá válj, és nyaralásod változtasd utazássá. Csettintésre nem megy, de Csonka Gábor világutazó, aki nemrégiben Erdélyben járt, azt üzeni: sztereotípiáidtól megválva, kényelmi igényeidből engedve, türelemmel megpakolva vállalj több kalandos helyzetet. Mert saját belső határaid feszegetése sokat segít majd minél több földrajzi határ átlépésében.

A globál-nomád Csonka Gábor, aki 155 országot bejárva tizenhárom évig stoppolt a világban, Marosvásárhelyen mesélt kultúrák találkozásáról. A többórás beszélgetés végeztével szellemileg úgy éreztem, hogy hetek óta utazom. Ajánlom, hogy kövesd a vandorboy.com bejegyzéseit, életéről, útjairól temérdek beszámolót és fotót találsz majd. Az általa szervezett csoportos utakat is megtalálod, de ha egyedül indulnál útnak, álljon itt néhány jó tanács.

Az utazás érték, főleg ha nem utazási iroda értékesíti. A pénz nem lehet kifogás! Vándorboy életmódja bizonyíték erre, hiszen ő lowbudget módon lett a legutazottabb magyar. Ne félj az alternatív közlekedéstől! Légiutas-kísérőnél a helyi sofőr akkor is többet mesél, ha nem beszéltek közös nyelvet. Vándorboy elmondása szerint sokkal több élmény érhet az út során, amíg eljutsz Párizsig, mint az Eiffel-torony puszta látványa. Meglásd, a szükséghelyzet megfelelő embereket és fordulatokat hoz majd, életre szóló tanulságokkal együtt.

Világjáró tanácsai nyelvhasználatról: legyen nálad fűszerpaprika, ha egy helyi törzsnek lecsót főznél, egyértelmű jó szándékod jeléül. Továbbá, „a mosolyból mindenki ért”. Ha kézzelfoghatóbb tanácsokat szeretnél, vedd kézbe Murányi Péter Természetes nyelvtanulás című könyvét.

Ne ragaszkodj az öt csillaghoz, a csillagos éghez annál inkább, de csak hálózsákkal. Vagy kanapészörfölj, szállj meg helyieknél, életmódjukat így testközelből megismerve. Nem kell már holnap fogni a sátorfát, és afrikai önkéntes programra jelentkezni, akár belföldi útjainkon is lehet gyakorolni türelmet, bátorságot és kitartást. Majd a következő nyaralás tervezésénél is dönthetünk úgy, hogy nem fordítjuk ki zsebünket egy körútra, hiszen valakinek nagy eséllyel lesz szabad helye és vendégszeretete.

Ha még mindig mondogatod, hogy úgysem lesz elég bátorságod nyakadba venni a világot, akkor a legközelebbi, 9. Járatlan utakon fesztivál téged is vár. Számos workshop, kerekasztal-beszélgetés, előadás és világutazó segíthet eloszlatni tévhiteid, leporolni motivációd és kíváncsiságod.

Hozzászólások