A Parasite (Élősködők) minden kétséget kizáróan az év egyik legkiemelkedőbb alkotása a filmművészet terén. Ha egyetlen szóval kellene jellemezni Bong Joon Ho filmjét, akkor ilyenek jutnak először az eszembe: egyedi, sokkoló, paradigmateremtő (bár az utolsó takar némi költői túlzást.)

A koreai rendező alkotása mégis valami olyant nyújtott a filmművészet kedvelői számára, amit ezelőtt nemigen láthattak a nézők. A szüzsé komédiaként indul, majd átmegy drámába, a végén pedig a horror/thriller elemeit is egybeszövi. Mindenből ad egy kicsit mindenkinek is.

A mozi előtt egyetlen információm volt a filmmel kapcsolatban: hogy ez zseniális lesz. A médiaplatformokon ugyanis mást nem olvastam, csak a pozitívabbnál pozitívabb kritikákat, egy kikötéssel: úgy kell beülni és megnézni a filmet, hogy előzőleg semmit se tudj róla. Hiszen az előzetes is csak némi hangulatvilágot átad a nézőknek, de azt sem viszi túlzásba.

Szóval mit sem tudva a legjobb meglepni magunkat Bong Joo filmjével. A tetszését természetesen nem mindenkinek nyerheti el, de nem is hiszem, hogy ez bármikor szándékában állt volna a rendezőnek. Sokkoló pillanatok és meglepetésükben felboruló popcornos zacskók viszont annál inkább.

Felüdülő volt nézni ennek a remekműnek minden percét. Az operatőri munka zseniális plánokat és vágóképeket használva adta át a koreai nyomor és felső réteg atmoszféráját, és betekintést engedett ezek mindennapjaiba. Olykor az ember elszégyelli magát a két társadalmi réteg eltérései miatt. Az egyiknek nincs amit ennie, a másik pedig nem tud dönteni a sok választékos étel között, amit saját séf készít nekik frissen.

Talán emiatt a röhejes ellentét miatt tudunk azonosulni a mélyszegénységben élő családdal, akik időközben (SPOILER  VESZÉLY) beköltöznek, vagy még helyesebben fogalmazva paraziták módjára belakják a gazdag család rezidenciáját.

Csavarokkal és feszült létállapottal kecsegteti Bong Joon Ho a nézőket, ennek eredményeképp ha egy filmre nem lehet az „unalmas” bélyeget rányomni, ez az a film. Irány a mozikba, ha még nem láttad, az otthonülőknek pedig csak megsúgom, hogy online is elérhető már számos platformon.

Hozzászólások