Környezettudatosság, klímaváltozás, élhető jövő. Hívószavak, amelyek régóta jelen vannak az emberek mindennapjaiban, de csak nemrég kezdtek el elegendő figyelmet fordítani rá. Az Amazonas esete? Az októberi kánikula? Vagy az egyre több, műanyagpalackok közt úszkáló tengeri állatka volt az, ami felhívta a figyelmet a veszélyre? Talán mindenkinek más. A lényeg az, hogy sokan felfigyeltek a Földet veszélyeztető problémákra, és próbálják is orvoslni azokat.

Mindig öröm látni, amikor a közösségi oldalakat valóban fontos célokra használják. Egyre többen próbálják felhívni a világ figyelmét arra, hogy a Föld energiaforrásai végesek és környezetünk állapota vészes tempóban romlik. Ezek az emberek több közösségi oldalon vannak jelen, egyetlen közös cél érdekében. Nem kell mindenkinek vegánnak vagy aktivistának lennie. Arra sincsen szükség, hogy azonnal teljesen zero waste életmódra váltsunk – azonban ha csak néhány mindennapi szokásunkon fordítunk egyet, máris rengeteget tettünk a környezetünkért.

Jómagam még nagyon messze állok a zero waste életmódtól, viszont igyekszem mellőzni bizonyos, eddig rendszeresen és megbánás nélkül használt anyagot, gondolok itt a műanyag zacskókra vagy palackokra. Az ember nem is gondolná, mennyi fölösleges dolgot használt nap mint nap, amíg le nem mond róla, és rájön, hogy az élete így is teljes tud maradni. Tekintsünk most el a nagy cégek Földet védő kezdeményezéseitől, csak mindennapjainkkal foglalkozzunk, hiszen mi is képesek lehetünk megváltani a világot. Az apró cselekedetek idővel akár nagy változásokhoz is vezethetnek.

Régóta figyelem a Zöld Index nevű Facebook-csoportot, így összeállítottam egy rövid listát azoknak, akik szintén szeretnének tenni egy élhetőbb jövőért, de nem tudják, hol is kezdjék. A csoport az Index magyarországi hírportál szintén Zöld Index nevű, újonnan indult rovatából vált ki. Itt civil emberek osztják meg tapasztalataikat, véleményeiket, segítenek egymásnak, hogy minél többen kialakíthassák a zero waste, szemétmentes életmódot. Nézzétek!

Tovább böngészve ugyanebben a csoportban, figyelmes lettem egy magyarországi lány kezdeményezésére. Nem kellenek tehát tömegek ahhoz, hogy cselekedetre buzdítsanak, egy ember is elég a sikeres változáshoz. Évi vagy, ahogy magára hivatkozik, a Vászonzsákos lány a következő tanácsokat osztja meg követőivel YouTube-csatornáján:

A zero waste életmód legalapvetőbb tárgyai pedig:

BÓNUSZ! Három, otthon elkészíthető termék a Vászonzsákos lány jóvoltából:

Megváltani a világot nem akarom, tapasztalataim még nincsenek, viszont remélem, az összegyűjtött tippek segítenek és meggyőznek majd, hogy te is kialakíthasd szemétmentes életviteled.

 

Hozzászólások