A filmszínházakkal párhuzamban virágzó népszerűségre tettek szert a szolgáltatásszerű sorozatfilmes felületek. Ezek lépésenként bebizonyították, hogy nem függőség előfizetni, evadról évadra követni kedvenceinket. Nyugaton már trend, a kelet-európai „kalózkodó” országokban pedig egyre többen regisztrálnak az internetes streamelések kínálatáért. Tény, hogy az amerikai cégek – gondolok itt Netflixre – nem rendelkeznek Európában akkora lefedettséggel archívumot illetően, mint otthon. A sorozatláz ettől eltekintve világszerte jellemző és egyre nagyobb teret hódít, függetlenül attól, hogy a filmeket vagy a folytasásosokat preferáljuk. A vezető érában a nézettségi, követési rátát megfigyelve domináns pozícióban vannak a szuperhősös szériák. Megnyugtatásképp: nem a két nagyágyú nyughatatlan harca következik. Egy nem sorozatfüggő tollából jöjjön a Gotham, a sötét brand derűs szelete.

Kifogyhatatlan, roppant befolyásos, tömegeket képernyőkhöz láncoló széria, és ehhez érthetően hozzájárult több előzetes produkció. A Burton- és Nolan-trilógiák után az ifjú Bruce Wayne (David Mazouz) hullámvölgyes serdülését filmesítették meg. Diadalmaskodó megmentő helyett ezúttal amolyan „wannabe” karakter – bár csak a negyedik évadnál járunk – akinek korából fakadó tehetetlensége olykor a nézői tűrőképesség határát súrolja. És ez nem baj! De nem csak ő hős, sőt! A bűnben fortyogó város vitatható igazságosztója a tulajdonképpeni főszereplő, Jim Gordon (Ben McKenzie).

Ebben a világban a korrupció kettős jelentőséggel bír. Egyfelől a legnagyobb társadalmi-politikai problémát képezi, kézzel-lábbal harcolnak ellene. Másfelől kísértő, kecsegtető eszköz, amivel békét lehet teremteni – még ha csak időlegest is. Ebbe a csapdába kénytelen többszörösen belesétálni Gordon nyomozó. Ahhoz, hogy egyesség születhessen, hazudnia, hallgatnia és természetesen ölnie kell. Bármennyire igyekszik tiszta maradni, kénytelen a zsarnok rosszakaróknak engedelmeskedni. Ő is ugyanannyira bűnös, mint a torz cinkosok, talán sokszor emiatt válik másodlagossá helyzetértékelése. Szerelmi élete enyhén szólva punnyadt, barátait egy kezén meg tudja számolni. Nem jó rendőr, csakhogy ilyen nyomasztó környezetben, a számtalan patthelyzet próbatételein ő bizonyul a legjobb játékosnak.

Rengetegen hallottuk a lila öltönyös bohóc idegtépő röhögését, borzadtunk el az otromba, esernyős úr küllemén vagy tojtunk be a mérges gázzal randalírozó Madárijesztőtől. Csakhogy felnőttek, öregedő gazfickók képében. Ha azt hittük, ennél hátborzongatóbbak már nem lehetnek, nagyot tévedtünk! A gonosztevők rémisztőbbek tinédzserek, sármos húszasok személyében, mint valaha. Alappillérei a Batman márkának és ezt olyannyira komolyan veszik a készítők, hogy elfeledtetik velünk a rendőrség fáradhatatlan munkáját. A sorozat óramű pontossággal vezeti a szereplők fejlődéstörténeteit, évadokra bontható látványvilággal. Elkönyvelhetjük, hogy itt a jó győzedelme csak részleges, pont olyan, mint a valóságban. Mindig marad az alvilágban annyi, amennyivel sakkban tudja tartani a rend védelmezőit, és mi ezzel az idealizált helyzettel hibátlanul azonosulunk. Persze a néző szíve mindig Gordonért és a feltörekvő Brucért dobog, de oly sokat kapunk a negatívból, hogy képtelenek vagyunk elfogadni, szimpatizálni vele. A tét Gotham, ahol a hatalmat mutánsok és hősök egyszerre gyakorolják. Ezt az üzenetet lebegteti a 2014-ben indult Emmy-díjas sorozat.

Forrás: poilertv.com

Forrás: poilertv.com

Képregényadaptációtól várhatóan a nyomaték a karakterek jellemrajzára összpontosul. A közönség a legendás megjelenésekhez fűződő történetekre kíváncsi, a súlyos bűncselekmények valódi indítékaira, a romlott pszichék fátylas miértjére. Ezeket az esszenciális háttereket domborítja ki a tévéműsor. Bőven jut idő a Pingvin (Robin Lord Taylor) érzékeny oldalának kibontására, a meghitt családi hovatartozás elbeszélésére. Hidegvérű öldökléseit egyensúlyozza gyermeteg sértődékenysége és hogy érzelmileg többször kihasználják. Precíz színészi munka! Aztán ott van Rébusz (Cory Michael Smith), az ex-zsaru, aki súlyos személyiségzavarokkal küzd. Gyakran elborul az agya, beég a társasági életben, így megkérdőjelezi saját felvilágosultságát is. Illemtudó humorforrása a deprimáló szennyes város kalandjainak. Kimaradhatatlan eleme a Batman-sztorinak Joker, akit itt Jerome Valeska névvel illetnek. Cameron Monaghan testesíti meg zseniális játékkal, egyedi mimikával, félelmetes röhögéssel. Díjra méltó őrültsége egy lapon említhető akár Jack Nicholson üzletemberies bohócával, sőt Heath Ledger kaotikus sorozatgyilkosával. Fiatal Jokerünk elmebaja minket is őrületbe kerget, a pazar ábrázolásmód a megtört személyiséggel párosulva drámai feszültséget nyújt a széria köréje épített részeinek.

A Gothamnek sikerült vászonra vinnie a DC legérdekfeszítőbb történét képregényes stílussal. Sajátságos ábrázolásmódja újabb mesterműve a sötét város megálmodóinak. Az alkotói szabadságnak hála, hiteles történeti keretet építettek a mitikus figurák köré, amelyek közül roppant nehéz feladat kiválasztani a kedvenceket. Egymást érik a kusza cselekményszálak, mindenik epizód pont akkor ér véget, amikor nem kéne, fenntartják a kellő feszültséget. Elérik, hogy türelmetlenül várjuk a következőket, eredetiek, így kiemelkednek a vetélytársak soraiból. Apránként adagolják a lankadatlan bonyodalom összetevőit, működik a forgatókönyvírók csapatmunkája. Odafigyelnek a nyelvezetre, visszaköszönnek a rajzolt képek gondolatfelhőcskéi, a velős párbeszédek. Itt a kevés nyomós kijelentés bebizonyítja a sok káromkodás szükségtelenségét.

A casting kifogástalan, David Mazouz kényelmesen fölült az elszánt, tehetséges, szófogadó színészeknek járó trónra. Ben Mckenzie sem fogja tudni lemosni magáról a Gordon becenevet, testreszabott szerepet és öltönyt kapott. Külön taps a jelmeztervezőknek. Feszülnek a latexnacik, fénylenek a lakkcipők, simulnak a színes kosztümök és a hivalkodó nyakkendők. A nagyvárosi vonatcsattogás, a koszos épületekből kiáramló pára, a sejtelmes, szórakozóhelyre hajazó fények lehengerlő hangulatot teremtenek.

Megérett a sorozat a feladatra, hogy elkápráztassa a rajongókat a denevérruhás fiú viszontagságos felnőtté válásával. Benne van az erő, amivel a hitetlenkedőket is könnyedén az ujja köré csavarja. Rendkívül összetett, csábító produkció, a brand méltó tagja. Ha az ominózus stream-felületek összeszednék magukat, lehet, hogy újabb taggal bővíthetnék a felhasználóik listáját.

Hozzászólások