A tizenegyedik Kommunikációs Napokon, mint ahogy a szervezők ígérték, az előadók tényleg tabukat döntögettek. Megtudhattuk például, hogy milyen reklámarcai voltak egykor a cigarettáknak, hogy hol lesz Székelyföld Disneylandje, vagy hogy mennyire hihetünk a szemünknek, avagy igaz-e az, amit Obama állított Trumpról.

Az előadásokról szóló cikkekért kattintsatok a képekre.

Megasztár-producer: Farkastörvények uralják a médiát

Farkastörvények uralkodnak a mai médiapiacon – mondta előadásában Illés Gabriella, a magyarországi TV2 csoport egykori producere, akinek nevéhez olyan neves műsorok fűződnek, mint a Nagy Duett, a Megasztár vagy a Virtuózok.

Valósághű(tlen) – embernek maradni a médiában

,,Mindenki hozzáad, és nem akar elvenni” – magyarázta Bagaméri Noémi, hogy miként próbálja legyőzni az izgatottságot, amely minden forgatás előtt elkapja. Szerinte fontos, hogy a műsorvezető körül dolgozó emberek ne stresszeljék az éppen beszélőt azért, mert valamit elront, mert akkor nem lesz olyan minőségű a felvétel, amivel mindenki elégedett lenne.

Sajtókerekasztal: egy a szabály, ne hazudjunk

Kolozsvári médiaszereplőket faggathattunk a XI. Kommunikációs Napok kerekasztal-beszélgetésén, akik olyan kérdésekre válaszoltak, mint például, hogyan lehet megtalálni a saját célközönséget, és hogyan lehet viszonylag megfelelni egy több ezer fős nagyváros elvárásainak.

Reklámban fontos a részletek megmutatása

Grubisics Csaga székelyföldi reklámgrafikus és vizuális kommunikációs szakember szerint a minőségi kép titka, hogy képes elvarázsolni a célközönséget, és ez akkor valósulhat meg, ha érzelmeket is közvetít. A szakember 2010 óta tudatosan építi saját brandjét, a Csagasa Visual Communicationt; előadásában megbízásaikról is beszélt.

Mosolygó kisbabák a cigisdobozon (?!)

Elképesztő hazugságokkal ösztönözték az embereket a múltban cigaretta vagy épp különböző drogok vásárlására – tudhattuk meg Berta László kreatív vezető előadásából, amelyben a reklámok hazugságainak történetéről és fejlődéséről beszélt.

A legendák a közösségekben élnek

Ha találkozol egy külföldivel, és megtudja, hogy Erdélyből származol, legelső gondolata rögtön Drakula. Talán te magad sem tudnál felsorolni háromnál több legendát, ami lakóhelyed környékén született, ugyanis lassan többet tudunk a nyugati kultúráról, mint a sajátunkról – gondoljunk csak a gall legendát bemutató Asterixre és Obelixre. Nem a mi hibánk, ugyanis ilyeneket nézve nőttünk fel.

Honnan indultak és hova tartanak a sorozatok?

A streaming szolgáltatások és a női reprezentáció a képernyőn tematikát is érintette Keszeg Anna és Hermann Veronika a Sorozatvalóság című előadásban.

Célkeresztben a „még nem elég jó” szóvivő

Szóvivői tapasztalatait ismertette Hegedüs Csilla erdélyi magyar politikus előadásában: beszélt első megjelenéséről a médiában, de a legrosszabbról is.

Ne higgy a szemednek!

A hírek által ismerjük meg a világot, elvileg nem lehetnek hamisak, hiszen mindenki tudja, hogy a hír igaz. Azonban a hír nem azonos önmagával, csak egy reprezentáció, így hazudni is lehet vele – kezdte előadását Vincze Orsolya egyetemi docens.

Képek:

Kommunikációs napok

Hozzászólások